Partidul premierului suedez va decide până pe 24 mai dacă susține aderarea la NATO

  • 23 Aprilie 2022 12:35
Partidul premierului suedez va decide până pe 24 mai dacă susține aderarea la NATO

Social-democrații aflați la guvernare în Suedia au anunțat vineri că au în vedere să ajungă până pe 24 mai la o decizie privind o eventuală cerere de aderare a țării lor la NATO, relatează AFP.

„Avem în prezent în interiorul partidului nostru un dialog privind politica de securitate (...) Acest dialog ar urma să se încheie până pe 12 mai și apoi vom începe procesul nostru de luare a deciziei'', a transmis într-o declarație scrisă secretarul general al formațiunii, Tobias Baudin, transmite DIGI24.

Hotărârea definitivă va fi luată la următoarea reuniune a conducerii partidului, prevăzută pentru 24 mai, a adăugat el.

Social-democrații suedezi, conduși în prezent de premierul Magdalena Andersson, au fost de-a lungul vremii adversari ai aderării la NATO și au reafirmat această poziție la ultimul congres al partidului, desfășurat în noiembrie. Însă războiul din Ucraina a relansat în interiorul acestui partid și în Suedia în general dezbaterea privind intrarea în NATO.

O decizie privind aderarea la NATO este așteptată și în Finlanda vecină în săptămânile următoare.

Conform mai multor sondaje efectuate după lansarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, atât în Suedia cât și în Finlanda există în prezent în rândul populației un sprijin majoritar pentru aderarea la NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău