Secreatar al CEC | Partidul „ȘOR” ar trebui să tragă concluziile de rigoare după ce Marina Tauber a fost exclusă din cursa pentru Primăria Bălți

  • 10 Decembrie 2021 15:39
Secreatar al CEC | Partidul  „ȘOR” ar trebui să tragă concluziile de rigoare după ce Marina Tauber a fost exclusă din cursa pentru Primăria Bălți

Partidul politic ȘOR ar trebui să tragă concluziile de rigoare după ce Marina Tauber a fost exclusă din cursa pentru Primăria Bălți, spune secretarul CEC Alexandr Berlinschii, care a amintit și de alte cazuri când partidul respectiv a fost avertizat și chiar exclus din competiții electorale pentru încălcări similare.

„Cu regret, nu este prima dată când acest partid politic este exclus din cursa electorală. Or, noi avem cazul 2016, când a fost exclus din cursa prezidențială, la fel, pe faptul finanțării necorespunzătoare a campaniei electorale. Avem cazul 2019, alegeri pe circumscripția uninominală Hâncești, atunci când reprezentantul partidului respectiv a fost exclus pentru nereguli în campania electorală. Și, cu regret, (o situație similară) se constată și pentru acest scrutin. Partidul respectiv ar trebui să-și facă o concluzie și să respecte buchea legii”, a declarat Alexandr Berlinschii, secretarul Comisiei Electorale Centrale, în cadrul unei dezbateri IPN.

Oficialul a remarcat că pedeapsa cu excluderea din cursă pentru încălcări financiare în campanie, în particular depășirea plafonului de cheltuieli, e stipulată expres în Codul Electoral. „La baza adoptării hotărârii CEC au fost prezentate dovezi, mă refer la bonurile emise de agenții economici vizați”, spune Berlinschii. Ulterior aceste argumente au fost susținute de judecătoria și instanța de apel Bălți.

Cât privește decizia CEC de a suspenda cel de-al doilea tur de scrutin, cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, Alexandr Berlinschii a menționat că e prima dată când CEC s-a confruntat cu o astfel de situație. În acel moment, hotărârea Curții de Apel Bălți era definitivă și executorie, nu și irevocabilă. „Dacă Curtea Supremă de Justiție dădea o altă apreciere juridică la faptele invocate, iar concurentul electoral înaintat de Partidul ȘOR rămânea în cursă, chiar că ne-am fi pomenit într-o situație fără precedent”, spune secretarul CEC, adăugând: „Consider că decizia a fost luată în cadrul legal”.

La scurt timp, CSJ a emis decizia irevocabilă privind excluderea candidatului. În pofida acestui fapt, Curtea de Apel Chișinău are acum pe rol două contestații din partea Partidului ȘOR: una împotriva suspendării turului doi din 5 decembrie și alta împotriva deciziei CEC de a reprograma turul doi pentru data de 19 decembrie. CEC și-a depus pozițiile și așteaptă să vadă care va fi hotărârea instanței, spune Alexandr Berlinschi.

Dezbaterea „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize” este cea de-a 217-a dezbatere din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect realizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău