Partidul noului președinte al Ucrainei conduce în sondaje pentru alegerile parlamentare

  • 12 Iunie 2019 19:00
Partidul noului președinte al Ucrainei conduce în sondaje pentru alegerile parlamentare

Partidul noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a consolidat avansul înaintea alegerilor parlamentare preconizate pentru 21 iulie, conform rezultatelor unui sondaj dat publicității miercuri, citat de Reuters și LB.ua, preluat de Agerpres.

Ultima anchetă a centrului de cercetare Reiting relevă că la fel de noul partid al fostului actor de comedie, 'Slujitorul poporului' ('Sluga naroda'),este creditat cu 41,1% din intențiile de vot, în ușoară creștere de la începutul lunii iunie.

După preluarea mandatului luna trecută, Zelenski a dizolvat parlamentul dominat de forțele loiale predecesorului său învins, Petro Poroșenko. 'Slujitorul Poporului' nu are parlamentari în actuala Radă Supremă (parlamentul unicameral), axându-se în campania electorală pe vectorul proeuropean de dezvoltare a Ucrainei și lupta împotriva corupției.

Sondajul Reiting plasează Platforma de Opoziție (partid prorus) pe locul doi - la mare distanță - cu 9% în intențiile de vot, pe poziția a treia clasându-se formațiunea Solidaritate Europeană, a fostului președinte Petro Poroșenko, cu 6,8%.

Partidul Batkivșcina ('Patria'), al fostului premier Iulia Timoșenko, este creditat cu 6,5%, peste pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament.

Sondajul a fost efectuat în perioada 6-9 iunie, pe un eșantion de circa 2.000 de alegători din toate regiunile Ucrainei, cu excepția Crimeii anexate, potrivit centrului Reiting. Conform acestuia, aproape 14% dintre cei contactați au refuzat să răspundă.

Jumătate din cele 450 de locuri din parlamentul Ucrainei este aleasă în baza listelor de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripții uninominale.

O reușită a partidului său în alegerile parlamentare ar cimenta ascensiunea meteorică a lui Volodimir Zelenski și ar pune bazele unei reînnoiri a clasei politice ucrainene.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău