Partidul Liberal va cere Curții să declare neconstituționale 5 legi care se referă la statutul limbii ruse

  • 23 Ianuarie 2018 15:47
Partidul Liberal va cere Curții să declare neconstituționale 5 legi care se referă la statutul limbii ruse

Deputații Partidului Liberal îi vor cere Curții Constituționale să anuleze prevederile a 5 legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare. PL consideră că prin aceste legi, limbii ruse i se atribuie un statut similar limbii oficiale – româna, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituției.

Partidul Liberal a anunțat că va depune o sesizare la Curte solicitând să se pronunțe asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSSM, a legii care prevede publicarea actelor oficiale și în limba rusă, asupra Regulamentului Parlamentului care prevede traducerea actelor și desfășurarea ședințelor în limba rusă, etc. Deputații liberali consideră că sunt încălcate drepturile altor minorități naționale, comunități mai numeroase decât cea rusă. Totodată, limbii ruse îi este atribuit un rol mai mare decât cel prevăzut în Constituție, susține liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Se cheltuiesc milioane de lei pentru traducerea în limba. și atunci de unde să cunoască limba oficială a statului, când noi le-am băgat pe gât, inclusiv la minorități, limba rusă. Constituția le garantează dreptul la păstrare, la dezvoltare, le-am oferit prin lege și dreptul la studii și altele, dar nu putem să lăsăm ca limba română care este oficială să fie egalată cu limba rusă”, spune Mihai Ghimpu.

Fostul judecător la Curtea Constituțională Nicolae Osmochescu este de acord că, de facto, limba rusă beneficiază de un statut mai mare decât cel prevăzut de Constituție și susține că sesizarea PL este motivată:

„Trebuie scăpat de problemele ce țin de necesitatea de a traduce în limba rusă tot. Aceasta vine în contradicție cu Constituția. Un temei anumit (pentru sesizare - n.red.) este”.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Curtea Constituțională a avizat un proiect de modificare a denumirii limbii din „moldovenească” în ”română” în Constituție. Inițiativa însă nu a fost examinată în Parlament.

În 2013, Curtea a decis că textul Declarației de Independență unde figurează termenul de „limbă română” prevalează asupra textului Constituției în care este indicată sintagma „limba moldovenească”.

Totodată, în legea supremă, statul își asumă să recunoască și să protejeze „dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău