Partidele din Franța vor să formeze un front anti-extrema dreaptă înainte de turul al doilea al alegerilor anticipate

  • 01 Iulie 20:32
Partidele din Franța vor să formeze un front anti-extrema dreaptă înainte de turul al doilea al alegerilor anticipate

Partidele politice din Franța încearcă să construiască un front unit menit să blocheze calea spre guvernare a partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, după ce acesta a înregistrat rezultate istorice, câștigând primul tur al alegerilor parlamentare anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron, relatează News.ro.

RN și aliații săi au câștigat turul de duminică cu 33% din voturi, urmați de un bloc de stânga cu 28% și cu mult înaintea alianței largi de centriști a președintelui Emmanuel Macron, care a obținut doar 22%, arată rezultatele oficiale, scrie News.ro.

În timp ce piețele financiare s-au redresat văzând că scorul RN nu a fost și mai mare, a fost totuși un eșec uriaș pentru Macron, care a convocat alegerile anticipate după ce partidul său guvernamental a fost învins de RN în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută.

Citiți șiFranța: Extrema dreaptă a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate

„Sunt mulțumit, pentru că avem nevoie de o schimbare”, a declarat susținătorul RN, Jean-Claude Gaillet, 64 de ani, din bastionul nordic al lui Le Pen, Henin-Beaumont.

„Lucrurile nu s-au mișcat și trebuie să se miște”, spune alegătorul.

Dar alții se tem că ascensiunea RN și platforma sa naționalistă vor provoca tensiuni tot mai mari în societatea franceză.

„Nu cred că oamenii își dau seama ce se întâmplă, se gândesc doar la costul vieții și la lucruri de genul acesta pe termen scurt", a declarat Yamina Addou din orașul Oignies, aflat în apropiere, la sud de Lille.

„Mi se pare foarte trist”, a comentat ea.

Dacă RN-ul anti-imigrație și eurosceptic poate forma un guvern va depinde acum de succesul cu care alte partide reușesc să o contracareze pe Le Pen, raliindu-se în jurul celor mai bine plasați candidați rivali în sute de circumscripții din Franța. Macron urma să elaboreze strategia electorală împreună cu consilieri de rang înalt în cadrul unei reuniuni la Palatul Elysee în cursul zilei de luni.

Liderii alianței de stânga Noul Front Popular și ai alianței centriste a lui Macron au indicat duminică seară că își vor retrage candidații în circumscripțiile în care un alt candidat ar fi mai bine plasat, pentru a-l învinge pe candidatul RN în turul doi de duminica viitoare. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă un astfel de pact se va aplica întotdeauna în cazul în care candidatul de stânga face parte din partidul de extremă stânga LFI al lui Jean-Luc Melenchon, unul dintre principalii membri ai alianței Noul Front Popular.

Melenchon este una dintre cele mai controversate figuri din politica franceză, entuziasmân și deopotrivă îngrozind alegătorii cu propunerile sale de impozitare și cheltuieli și cu retorica războiului de clasă.

Ministrul de finanțe Bruno Le Maire, un aliat al partidului Macron, a exclus posibilitatea de a le cere alegătorilor să voteze un candidat LFI.

„LFI este un pericol pentru națiune”, a declarat el pentru radio France Inter.

Marine Tondelier, un membru important al Verzilor din cadrul alianței de stânga, a declarat la același post de radio, câteva minute mai târziu, că a fost absolut uluită” de poziția lui Le Maire, numind-o „lașă și una de privilegiat”.

Succesele RN au fost salutate de naționaliștii și grupurile de extremă dreaptă din întreaga Europă, inclusiv Liga din Italia și Vox din Spania. Pedro Sanchez, premierul socialist al Spaniei, a declarat în schimb că partidele de stânga ar putea încă să blocheze o victorie categorică a RN.

Analistul Ipsos Mathieu Gallard a calculat că primul tur a lăsat un potențial de competiții în trei pentru 306 din cele 577 de locuri care vor fi disputate în Adunarea Națională a Franței, subliniind amploarea incertitudinii care rămâne încă.

În timp ce așa-numitul front republican” împotriva extremei drepte a funcționat în general în trecut, analiștii s-au întrebat dacă alegătorii francezi sunt în continuare dispuși să voteze în turul al doilea conform indicațiilor liderilor politici.

Paria de mult timp pentru mulți francezi, RN este acum mai aproape de putere decât a fost vreodată. Le Pen a încercat să curețe imaginea unui partid cunoscut pentru rasism și antisemitism, o tactică care a funcționat pe fondul furiei alegătorilor față de Macron, care este văzut de mulți francezi ca fiind departe de preocupările lor cotidiene.

Un guvern condus de RN ar ridica mari semne de întrebare cu privire la direcția în care se îndreaptă Uniunea Europeană. Grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care politicile sale Franța înainte de toate” s-ar aplica minorităților etnice, în timp ce economiștii se întreabă dacă planurile sale de cheltuieli mari sunt finanțabile integral.

Acțiunile bancare au condus la o creștere a acțiunilor franceze, iar prima cerută de investitori pentru deținerea de obligațiuni ale țării a scăzut luni, în timp ce euro a atins un maxim al ultimelor două săptămâni în timpul tranzacțiilor asiatice de luni, pe fondul ușurării pieței că RN nu a avut o evoluție și mai bună.

Principalul scenariu alternativ la un guvern condus de RN ar fi un parlament rămas în suspensie, care ar putea face Franța neguvernabilă pentru restul președinției lui Macron, până în 2027.

În circumscripțiile în care niciun candidat nu a câștigat detașat în primul tur, primii doi candidați, plus orice candidat cu mai mult de 12,5% din alegătorii înregistrați în circumscripția respectivă, au timp până marți seara să confirme dacă vor merge în al doilea tur.

După vot, premierul Gabriel Attal a suspendat planurile pentru o reformă a șomajului care ar fi redus indemnizațiile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă - o mișcare ce ar putea face mai ușoară susținerea aliaților lui Macron de către alegătorii de stânga. Între timp, parlamentarii RN au îndemnat politicienii de centru-dreapta din Partidul Republicanilor (LR), care a obținut mai puțin de 7% din voturile din primul tur, să se retragă din circumscripțiile în care o astfel de mișcare ar fi în favoarea RN. LR, care s-a divizat înainte de vot, un număr mic dintre parlamentarii săi aderând la RN, nu și-a clarificat încă poziția.

Analiza sociologică asupra alegătorilor a arătat că blocul de stânga a depășit RN în atragerea alegătorilor tineri. Jordan Bardella, alegerea RN pentru funcția de prim-ministru în cazul în care va obține majoritatea, și-a concentrat atacurile asupra partidelor de stânga, publicând un mesaj pe rețelele sociale în care descrie extrema stângă drept "o amenințare existențială" pentru Franța.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
20,52
Câțiva nori
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău