Partidele care se opun și care susțin modificarea sistemului electoral
-
10 Martie 2017 15:42
Majoritatea partidelor politice care și-au anunțat poziția față de inițiativa Partidul Democrat de schimbare a sistemului electoral se pronunță împotriva alegerii deputaților în circumscripții uninominale, transmite IPN.
ÎMPOTRIVĂ:
Într-un comunicat de presă făcut public, Partidul Socialiștilor declară că alegerile în circumscripții uninominale vor conduce la trecerea Parlamentului sub controlul total al regimului de la guvernare. Sistemul de revocare a deputaților, pe lângă avantaje, are și lacune – oricare deputat, care a devenit indezirabil pentru regimul de la guvernare, poate fi lipsit de mandat.
Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, a spus că cetățenii nu au nevoie de circumscripții uninominale prin intermediul cărora în Parlament să ajungă deputați precum primarul Orheiului, Ilan Shor. Potrivit președintelui PL, Republica Moldova a ales actualul sistem electoral, reieșind din interesul unitar al statului și din cauza conflictului din stânga Nistrului. Schimbarea actualului sistem electoral și trecerea la sistemul uninominal va nedreptățiți cetățenii din diasporă și va crea o situație dificilă cetățenilor din stânga Nistrului.
Partidul Liberal Democrat, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și-au anunțat poziția comună într-o conferință de presă desfășurată înaintea lansării propunerii de către PDM. În declarația celor trei lideri se spune că intenția de schimbare a sistemului electoral nu înseamnă altceva decât menținerea PDM la putere cu orice preț. În cazul unui sistem uninominal, Partidului Democrat îi va fi mai ușor să obțină majoritate parlamentară prin fraudă, corupere și șantaj, se spune în comunicatul comun. Lidera PAS, Maia Sandu a organizat o conferință de presă și după ce Partidul Democrat și-a asumat public trecerea la sistemul uninominal și afirmat că Vlad Plahotniuc, președintele PDM, vrea la putere cu prețul libertății și bunăstării cetățenilor.
Liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, îndeamnă partidele de opoziție să creeze un front comun. „Trebuie să facă totul ca să apare democrația, iar aceasta înseamnă că nu trebuie să admită ceea ce propune să se facă Plahotniuc prin metode banditești”, scrie Renato Usatîi pe pagina sa web.
PENTRU:
Într-o conferință de presă, conducerea Partidului Verde Ecologist s-a pronunțat pentru schimbarea sistemului electoral în sistem uninominal. Liderul PVE, Anatolie Prohnițchi, a declarat că partidul pe care îl conduce a insistat pe schimbarea sistemului electoral încă din anul 2009, iar introducerea votului uninominal nu ține de dorința unui lider de partid, dar este voința poporului.
NICI DA, NICI BA:
Partidul Comuniștilor nu și-a anunțat poziția formațiunii, dar deputatul Oleg Reidman a declarat presei că astfel de propuneri trebuie să fie foarte bine și foarte îndelung discutate în societate. Nu se fac așa reforme doar la doleanța PDM sau a lui Vlad Plahotniuc. Faptul că oamenii nu își cunosc deputații este un argument demagogic, a declarat parlamentarul.
Partidul Liberal Reformator menționează, într-un comunicat de presă, că orice inițiativă de reformare, inclusiv cea a sistemului electoral, trebuie raportată la prioritățile statului. Or, reforma în pripă a sistemului, cu atât mai mult în anul dinaintea celui electoral, așa cum se propune, nu se află nici pe departe printre prioritățile reale ale Republicii Moldova. Totodată, PLR subliniază că nu respinge nicio propunere de reformare a stărilor existente în Republica Moldova, inclusiv cele care privesc sistemul electoral sau clasa politică. Cu condiția că, înainte de a iniția asemenea proiecte cu impact major în societate, ele trebuie pe larg discutate.
---
Pe 6 martie, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat că în scurt timp în Parlament va fi înregistrat proiectul de lege care vine să modifice sistemul electoral în sistem uninominal. Argumentele aduse sunt faptul că cetățenii vor putea să aleagă deputații pe care îi cunosc, așa cum își aleg primarii. Uninominalul va permite oamenilor să-i retragă înainte de termen deputații care nu-și îndeplinesc sarcinile. Al treilea argument adus de Vlad Plahotniuc este că cetățenii din diasporă își vor alege proprii parlamentari.
Pentru a modifica Codul Electoral sunt necesare 51 de voturi. PDM are 34 de parlamentari în fracțiune, PSRM – 24, PL – 13, PLDM – 9, PCRM – 7, iar 14 deputați sunt neafiliați.