Partidele care nu au 40% de femei pe listele electorale, EXCLUSE din campanie

  • 14 Aprilie 2016 18:58
Partidele care nu au 40% de femei pe listele electorale, EXCLUSE din campanie

Partidele politice ar putea fi obligate să asigure o cotă de 40% de femei pe listele electorale, iar bărbații ar putea beneficia de concediu parental, potrivit unui proiect de lege vechi de doi ani, care a fost votat în lectura a doua în Parlament.

Inițiativa legislativă a fost adoptată în prima lectură încă în vara anului 2014, dar a provocat și joi, 14 aprilie, dezbateri în plenul Parlamentului. Mai multe deputate au propus înăsprirea condițiilor legii pentru asigurarea femeilor cu mai multe șanse de participare în procesul politic. Spre exemplu, documentul propus în a doua lectură de comisia de profil prevedea că partidele care nu vor respecta proporția de 40% să fie sancționate financiar, dar Valentina Buliga de la Partidul Democrat a propus penalizări mai dure.

Iar socialista Zinaida Greceanîi a propus majorarea duratei concediului paternal de care de la 1 ianuarie 2017 ar putea beneficia bărbații.

Pe de altă parte, inițiativa i-a nemulțumit pe unii deputați. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a opinat că printr-o astfel de lege, de fapt, sunt discriminate femeile.

De asemenea, deputatul Valeriu Streleț s-a pronunțat împotriva stabilirii unor cote.

Prin același proiect de lege este interzisă publicitatea sexistă, iar presa nu va avea dreptul să utilizeze limbaj discriminatoriu la adresa femeilor sau bărbaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău