Partide de stânga, sindicate și asociații se reunesc la noi proteste în Franța împotriva politicii lui Macron

  • 24 Mai 2018 18:40
Partide de stânga, sindicate și asociații se reunesc la noi proteste în Franța împotriva politicii lui Macron

Peste 60 de partide de stânga, asociații și sindicate organizează sâmbătă o 'maree populară' în mai multe orașe din Franța, o nouă manifestație din această primăvară agitată social, pentru a susține grevele și 'luptele' menite să-l facă să cedeze pe președintele Emmanuel Macron și să-l determine să renunțe la reformele sale, informează joi AFP.

Greve cu repetiție în transporturi, nemulțumiri ale studenților, furia funcționarilor: mișcările sociale se succed în Franța împotriva reformelor dorite de tânărul președinte, care nu intenționează să cedeze deloc în fața diverselor revendicări.

Prin urmare, obiectivul principal al manifestației din 26 mai este de a susține 'luptele' sindicale în curs, la câteva zile după o nouă mobilizare printre funcționarii publici și în plină mișcare socială la SNCF, operatorul căilor ferate franceze.

Trebuie 'făcut să cedeze' Emmanuel Macron și organizația patronală Medef, 'deciși să impună cu orice preț o restructurare în profunzime a societății franceze', subliniază organizatorii 'mareei umane', într-un apel comun.

Ei consideră un talmeș-balmeș 'politica de austeritate' a guvernului, 'introducerea selecției pentru admiterea la universitate', 'reforma fiscală favorabilă celor mai bogați' și 'legea represivă' împotriva migranților.

Evantaiul de revendicări este la fel de eclectic ca și numărul de organizații care participă la reuniunile prevăzute să aibă loc sâmbătă la Paris, la Marsilia (sud-est), Nantes (vest), Toulouse (sud-vest), Lille (nord), Strasbourg (est) și alte orașe ale Franței.

Fapt inedit, CGT, primul sindicat din Franța, și Franța Nesupusă (LFI), partid al stângii radicale, cheamă împreună la această mobilizare, care va reuni de asemenea Partidul Comunist, Verzii, asociații precum Attac, Act'up sau Confederația fermierilor și Sindicatul magistraturii.

Liderul partidului Franța Nesupusă, Jean-Luc Melenchon, care se dorește opozantul numărul 1 al lui Macron, se așteaptă la o mobilizare 'masivă'. El însuși a ales orașul Marsilia pentru a manifesta și a denunța 'logica egoismului social' a președintelui Macron.

Deocamdată, Emmanuel Macron nu a reacționat. Ministrul economiei, Bruno Le Maire, și-a asumat această sarcină, acuzând LFI că merge 'tot mai departe către dezordine' și 'agitare și tot mai puțin către propuneri'. El a criticat de asemenea LGT, calificând participarea lui la manifestație drept o 'deturnare totală a sindicalismului'.

Alte mari sindicate, Franța muncitoare, CFDT și Unsa, au decis să nu participe.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău