Daniel Vodă: Participarea la Recensământ este obligatorie, iar datele vor fi confidențiale

  • 03 Aprilie 14:30
Daniel Vodă: Participarea la Recensământ este obligatorie, iar datele vor fi confidențiale

Începând cu data de 8 aprilie și până pe 7 iulie, în întreaga țară se va desfășura Recensământul Populației și Locuințelor 2024. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și ofere răspunsuri corecte, iar autoritățile, la rândul lor, sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate. Cu precizări în acest sens a venit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Daniel Vodă a declarată că recensământul reprezintă o acțiune națională, care se organizează o dată la 10 ani. „Ultimul (recensământ) a avut aloc în anul 2014. Dece se face recensământul? Scopul este de a obține datele statistice privind populația, dar și locuințele țării. Responsabili vor vizita locuințele din întreaga republică și vor înregistra răspunsurile cetățenilor la întrebările care sunt în chestionar”, explică Daniel Vodă.

Potrivit lui, recenzorii vor fi îmbrăcați în haine și uniformă de specialitate acordată de Biroul Național de Statistică. Ei vor colecta de la cetățeni date precum anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupație și alte aspecte importante. Totodată, în cadrul recensământului populația va fi întrebată și despre locuințele în care trăiesc, de exemplu dotarea acestora cu sisteme de canalizare, aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața, materiale de construcții și altele.

„Din capul mesei vreau să punctez că aceste date vor fi utilizate de către responsabilii de la BNS și în niciun caz nu sunt partajate în cazul de față cu alte, de exemplu, instituții de stat. Stimați conaționali, aceste date nu sunt folosite decât pentru recensământ. Necesitatea este ca datele colectate să stea la baza proiectelor de dezvoltare din fiecare localitate. Astfel, participând la acest recensământ, sunt ajutate autoritățile centrale și locale să planifice mai bine politicile publice și înțelegea necesităților fiecărei localități”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Astfel, recensământul va oferi răspunsuri la întrebări precum: Cum va fi distribuit bugetul la nivel local? Câte școli, grădinițe, creșe sau câte locuri de muncă trebuie planificate în anumite regiuni? Unde trebuie construite spitale regionale sau puncte de servicii de urgență?

„Este un exercițiu național care ajută autoritățile să planifice mai bine politicile. Dacă este obligatoriu sau opțional – fiecare are obligația să participe la recensământ și să ofere răspunsuri corecte și complete la întrebări”, a mai spus Daniel Vodă.

Sâmbătă, 6 aprilie, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va avea loc evenimentul de lansare a Recensământului Populației și Locuințelor 2024 ,,Deschidem ușa pentru Recensământ: Comunitate, Transparență, Participare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Mon
23
Tue
23
Wed
13
Thu
9
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău