Participanții la Marșul Centenar, cu excepția lui George Simion, își continuă drumul spre Chișinău

  • 28 August 2018 18:04
0%
00:00:00
00:00:00

Participanții la Marșul Centenar, care au pornit pe 1 iulie de la Alba Iulia, își continuă drumul spre Chișinău. După ce au fost blocați trei zile în vamă, 70 de tineri unioniști au trecut în această seara granița Republicii Moldova prin vama Leușeni, cu excepția liderului grupului, George Simion.

Președintele Acțiunii 2012 a primit interdicție de intrare în Republica Moldova, a anunțat  Poliția de Frontieră. Instituția precizează că George Simion  ar fi demonstrat un „comportament agresiv”. Acesta a respins însă toate acuzațiile aduse de Poliția de Frontieră și a declarat pentru Radio Chișinău că în semn de protest va intra în greva foamei.  

Participanții la Marșul Centenar, au trecut vama Leușeni, cu autocarul, cu excepția liderului grupului unionist, George Simion. Unioniștii au stat trei zile blocați la hotarul Republicii Moldova, după ce Poliția de Frontieră le-a dat interdicție tinerilor cu cetățenie română să treacă hotarul pentru că aceștia ar fi perturbat ordinea publică. În vama Leușeni a venit și șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, care a încercat să-i  convingă să urce în autocare și să treacă  procedurile de control. Unii dintre participanții la marș au fost citați pentru proceduri suplimentare la ghișeul Poliției de Frontieră.

Ulterior, Poliția de Frontieră a anunțat că cetățenii români care fac parte din Marșul Centenar au permisiunea de a intra în Republica Moldova, cu excepția organizatorul marșului unionist, George Simion. Acesta a primi interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că ar fi manifestat un comportament agresiv.

„Domnul Simion este invitat pentru procedurile de documentare, dvs puteți urca în autocare, să continuați deplasare dvs. Nu dorești să dialoghezi, ațâți lumea...

-Venim de la 1200 de km...”

George Simion  a negat însă acuzațiile aduse de Poliția de Frontieră și a declarat pentru Radio Chișinău că în semn de protest va intra în greva foamei.

„Nu am jignit pe nimeni. Eu nu am vrut să dialoghez cu un șef al Poliției de Frontieră, care încerca să ne păcălească, ca să disperseze Marșul Centenar. După 1200 de km străbătuți de jos nu o să ne împiedice tot felul de tertipuri. Mergem până la capăt să continuăm marșul nostru până la Chișinău și să fim sâmbătă, la ora 12:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Și totodată, mai anunț că intru în greva foamei până se va soluționa această problema a Marșului Centenarului, care trebuie să intre la Chișinău.”

George Simion nu este la prima interdicție de acest fel. El a mai fost declarat idezirabil în Republica Moldova în anii 2015 și 2016.

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a fost invitat să dea explicații cu privire la motivele pentru care cetățenii români nu li s-a permis trecerea frontierei. Și ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la această situație.

Amintim că Marșul Centenarului a pornit din Alba Iulia pe 1 iulie și pe 1 septembrie ar urma să ajungă la Chișinău, unde va avea loc o manifestație unionistă de amploare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău