Partenerii Pravfond în Republica Moldova - vehiculele de propagandă ale Rusiei (CIJ Anticorupție)

  • 05 Iulie 14:25
Partenerii Pravfond în Republica Moldova - vehiculele de propagandă ale Rusiei (CIJ Anticorupție)

Justificarea deportărilor sovietice din Republica Moldova, incriminarea României pentru foametea din 1946-1947, diseminarea dezinformărilor pro-Kremlin despre cursul de integrare europeană a Republicii Moldova și relații cu gruparea criminală Șor - acestea sunt activitățile de bază ale lui Alexei Petrovici, președinte al Consiliului Coordonator al Conaționalilor Ruși din Republica Moldova, partener al Pravfond, organizație de stat fondată de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și acuzată de propagandă și practici de război hibrid în Occident.

Îmbrăcat în uniformă, Alexei Petrovici spune că asociațiile obștești - Clubul Istoric și Patriotic Rus și Consiliul Coordonator al Conaționalilor Ruși din Republica Moldova - pe care le conduce nu au niciun fel de sarcini propagandistice în Moldova, scriu cei de la Centrul de Investigații Jurnalistice Anticorupție.

Potrivit lor, Clubul Istoric și Patriotic Rus a fost creat în 2009 pentru „a educa” tânără generație „în spiritul patriotismului” rusesc. Membrii organizației se ocupă de căutarea osemintelor ostașilor sovietice căzuți în cea de-a doua conflagrație mondială și de înhumarea acestora. Membrii asociației au fost decorați de fostul președinte pro-rus Igor Dodon. În activitățile sale „de iluminare”, asociația organizează expoziții istorice militare, mese rotunde și conferințe.

De asemenea, Consiliul Coordonator al Conaționalilor Ruși promovează consolidarea comunității ruse și a organizațiilor obștești ale cetățenilor rusofoni din Republica Moldova. Scopurile Consiliului sunt consolidarea unității organizatorice și spirituale a organizațiilor etnicilor ruși din R. Moldova, acțiuni comune pentru apărarea drepturilor și intereselor compatrioților ruși, popularizarea limbii ruse și consolidarea relațiilor compatrioților ruși cu Rusia.

Partenerii Pravfond în Republica Moldova - vehiculele de propagandă ale Rusiei (CIJ Anticorupție)

Spunând că „tovarășii săi de idei” „respiră același aer și beau aceeași apă” ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, el avertizează despre pericolul resuscitării fascismului, invocând pretinse tendințe de reconsiderare a evenimentelor secolului al XX-lea în societatea moldovenească.

Celui de-al Doilea Război Mondial i se acordă în programa școlară doar două ore academice”, subliniază el.

Noi lucrăm cu tânăra generație, organizăm manifestări, activitate conformă legislației în vigoare, în special celei educaționale.” 

Această investigație își propune să dezvăluie esența celor două organizații conduse de Alexei Petrovici în Republica Moldova, a campaniilor pe care le organizează în instituțiile de învățământ, să analizeze narațiunile diseminate pe rețelele de socializare și în spațiul public. Interesul public față de activitatea lui Alexei Petrovici a apărut după documentele publicate de „The Guardian” la începutul lunii iunie curent. Acestea relevă implicarea partenerilor Pravfond din Occident în diseminarea de dezinformări pro-Kremlin, practici de război hibrid și asistență juridică acordată unor agenți de informații ruși reținuți pentru trafic de arme și asasinarea unor militanți ceceni. 

Documentele publicate mai indică faptul că Pravfond a cheltuit sute de mii de euro pentru a întreține mai multe site-uri web care pretindeau că luptă împotriva rusofobiei și promovează apărarea limbii ruse în Europa. De asemenea, organizația de stat rusească a direcționat bani către o serie de publicații marginale din întreaga Europă.

Investigația integrală o puteți citi aici.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău