Parteneriat România-R. Moldova: Inaugurarea Centrului de Dispecerat integrat pentru situații de urgență din municipiul Bălți

  • 28 Decembrie 2023 14:42
Parteneriat România-R. Moldova: Inaugurarea Centrului de Dispecerat integrat pentru situații de urgență din municipiul Bălți

Astăzi, 28 decembrie 2023 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI al Republicii Moldova în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, România a inaugurat Centrul de Dispecerat integrat pentru situații de urgență din municipiul Bălți, relatează serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Centrul de Dispecerat a fost construit în cadrul proiectului „Răspunsul comun eficient în situații de urgență transfrontaliere”, cod 1HARD 3.1/31, relatează sursa citată.

La evenimentul de inaugurare a participat Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Dorin Recean, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros, reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova, conducătorii administrației publice locale din nordul țării, dar și conducerea IGSU, reprezentată de șeful instituției, colonel Alexandru Oprea.

În cadrul ceremoniei festive, premierul Dorin Recean a felicitat echipa implicată în atingerea scopului în vederea creării unui sistem îmbunătățit și performant de reacționare în situații de urgență, pentru viața și siguranța cetățenilor. Totodată, oficialul a subliniat importanța conlucrării tuturor serviciilor responsabile de gestionarea situațiilor de criză cu autoritățile publice locale, dar și cu entitățile ce vor beneficia de serviciul nou îmbunătățit.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a mulțumit partenerilor externi și angajaților din subdiviziunile MAI pentru efortul depus în construirea dispeceratului într-un timp record, în care polițiștii, pompierii și medicii vor fi la datorie pentru a acționa prompt și inedit în situații excepționale, asigurând reducerea timpului de răspuns în favoarea cetățenilor. Ministrul a specificat că inaugurarea Centrului de Dispecerat integrat, dotat conform standardelor europene demonstrează încă o dată că Republica Moldova este un partener de încrederea pentru UE.

Totodată, colonelul Alexandru Oprea a menționat că ideea creării Dispeceratelor integrate a apărut acum 5 ani între doi parteneri, IGSU din Republica Moldova și ISU Iași, România. Șeful Inspectoratului a subliniat că deschiderea Dispeceratului este a două investiție majoră pentru municipiul Bălți, datorită finanțării UE, dar și contribuției Guvernului Republicii Moldova.

Centrul de Dispecerat pentru Situații de Urgență din Bălți este responsabil de gestionarea situațiilor de urgență și va deservi circa 1 milion de locuitori din 11 raioane situate în partea de nord a Republicii Moldova, precum și municipiul Bălți.

Infrastructura Centrului de gestionare a situațiilor de urgență este dotată cu spații dedicate pentru găzduirea dispecerilor serviciilor de urgență. Aici, vor conlucra pompierii și salvatorii, poliția și serviciul medical. Sediul dispune de instalații moderne, sisteme de control al accesului, sisteme de încălzire, de ventilație și climatizare, mobilier și toate celelalte spații și aparate auxiliare.

De precizat că este dotat cu echipamente TIC necesare pentru a-și desfășura activitățile de rutină și de gestionare a situațiilor de urgență, precum și pentru a coordona în comun operațiunile de răspuns transfrontaliere.

Dispeceratul integrat din nordul țării dispune de aceeași infrastructură ca Dispeceratul omolog din județul Iași, România, ambele fiind construite după standarde identice în cadrul proiectului implementat. De asemenea, în procesul implementării proiectului au fost stabilite proceduri de comunicare și coordonare a celor două centre de dispecerat pentru situații de urgență.

Prin realizarea acestui proiect se va spori creșterea calității și eficienței serviciilor furnizate publicului de către ambii beneficiari și se va îmbunătăți procesul schimbului de informații operative între serviciile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, fiind estimat la suma de 2.6 milioane euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău