Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola | Europa va continua să ajute R. Moldova în diversificarea piețelor energetice și prevenirea destabilizării situației

  • 11 Noiembrie 2022 09:59
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola | Europa va continua să ajute R. Moldova în diversificarea piețelor energetice și prevenirea destabilizării situației

Războiul din Ucraina a demonstrat că integrarea europeană este singura șansă de supraviețuire ca democrație a Republicii Moldova și singura șansă de dezvoltare pașnică. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într-o vizită de solidaritate la Chișinău. La rândul său, șefa legislativului european a vorbit despre susținerea pe care Bruxelles-ul va continua să o ofere Rep. Moldova în traversarea crizelor actuale cât și pe calea integrării europene, transmite Radio Chișinău.

În discursul său, Maia Sandu s-a referit la susținerea pe care Uniunea Europeană a oferit-o continuu Republicii  Moldova pe calea dezvoltării democratice. Acest ajutor a venit chiar și atunci când grupări corupte au capturat statul, punându-l în slujba intereselor oligarhice, erodând instituțiile publice și subminând visul european” a declarat șefa statului. Ea menționat că Rep. Moldova are în continuare nevoie de ajutor pentru a depăși crizele generate de războiul din Ucraina cât și pe calea integrării Europene.

”Avem nevoie de sprijin în următorii pași pe care-i vom face pentru integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, inclusiv pentru a realiza reformele ce ne vor aduce mai repede în UE.

Avem nevoie de ajutor și pentru a depăși consecințele dramatice ale războiului pe care Federația Rusă îl poartă contra statului vecin și prieten Ucraina. Acest război ne-a demonstrat tuturor, încă o dată, că integrarea europeană este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a țării noastre. Și singura șansă de a supraviețui ca democrație”, a declarat Sandu.

Aderarea la Uniunea Europeană va oferi cetățenilor moldoveni siguranță și piețe de desfacere  ”care nu sunt condiționate politic”, a spus Maia Sandu. Ea a declarat că vizitele istorice ale oficialilor europeni la Chișinău demonstrează că Rep. Moldova nu este singură în fața problemelor.

UE va continua să ajute economic Rep. Moldova, în diversificarea piețelor energetice și prevenirea destabilizării situației, a afirmat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Europa este alături de dumneavoastră și vom fi alături în continuare. Trebuie să fim puternici și uniți în convingerile noastre. Vom face acest lucru atunci când  orbim despre energie, ajutând R. Moldova să își diversifice aprovizionarea cu resurse energetice pentru a preveni destabilizările.

Atunci când vorbim despre situația economică, aceasta este dificilă, dar am oferit susținere și vom continua să oferim susținere prin intermediul mijloacelor financiare dar și prin intensificarea conexiunilor de transport și a schimburilor comerciale. Și vreau să vă asigur, în numele Parlamentului European, că suntem pregătiți să facem și mai mult”, a spus Metsola.

Roberta Metsola s-a referit și la fenomenul dezinformării susținut de Kremlin și care afectează în mod special Rep. Moldova.

”Dezinformarea este o realitate de zi cu zi, în special în Rep. Moldova dar și în Europa și întreaga lume, semănând îndoială, creând instabilitate și răspândind minciuni, ca parte a războiului pus la cale de Kremlin. Trebuie să vorbim despre acest lucru și trebuie să ne apărăm valorile”, a menționat Metsola.

Președinta Metsola a vorbit despre nevoia de creare a infrastructurii de securitate a Uniunii Europene, de crearea a unei Uniuni stabile de securitate care va complementa Alianța Nord Atlantică și care ar putea veni în apărarea spațiului aerian pentru țări ca Rep. Moldova.

Amintim că joi, 10 noiembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat la Chișinău. Oficialul a anunțat despre un pachet de asistență financiară  în valoare de 250 milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău