Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma CSI. Acestea vizează și forțele ruse de ocupație din estul R. Moldova

  • 18 Decembrie 2023 13:08
Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma CSI. Acestea vizează și forțele ruse de ocupație din estul R. Moldova

Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat rapoartele pentru două avize consultative care presupun acest lucru, relatează serviciul de presă al Legislativului.

Astfel, urmează să fie denunțat Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev, la 20 martie 1992, și Protocolul privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat la 4 august 1992. Denunțarea acestor documente a fost propusă de Ministerul Apărăii. În nota informativă se menționează că nu este oportună menținerea calității de stat-membru a Republicii Moldova la aceste instrumente internaționale, întrucât țara noastră nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul CSI.

Un alt document care va fi denunțat este Acordul statelor membre ale Comunității Statelor Independente privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului. Propunerea aparține Serviciului de Informații și Securitate, care menționează că, pe parcursul ultimilor ani, SIS nu a beneficiat de prevederile acestui act.

Pe parcursul acestui an, deputații au denunțat, în lectură finală, 22 de acorduri încheiate pe platforma CSI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău