Parlamentul Ucrainei a trecut Catedrala „Sf. Andrei" din Kiev în administrarea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol

  • 18 Octombrie 2018 12:40
Parlamentul Ucrainei a trecut Catedrala „Sf. Andrei

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege care prevede că Biserica "Sfântul Andrei" din Kiev trece în administrarea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, după ce președintele Petro Poroșenko a propus o inițiativă legislativă în acest sens în semn de recunoștință față de decizia Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului de a accepta să acorde autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„Exarhii (Constantinopolului, n.red) nu numai că reprezintă oficial biserica mamă, ci exercită, de asemenea, o funcție de mediator în procesul de creare a unei singure biserici ortodoxe locale în Ucraina. Funcționarea deplină a acestei reprezentări necesită asigurarea unei clădiri în care reprezentanții Patriarhului Ecumenic vor putea efectua slujbe" - a explicat Irina Luțenko, reprezentantul prezidențial în Parlamentul ucrainean.

Comisia pentru cultură și spiritualitate din Rada Supremă, de asemenea, a recomandat deputaților ucraineni să susțină această propunere prezidențială. Biserica rămâne, însă, proprietatea statului ucrainean.

Catedrala "Sf. Andrei" din Kiev este o biserică ortodoxă construită în stil baroc de către arhitectul Francesco Bartolomeo Rastrelli, în anul 1754, pe malul drept al Niprului, deasupra părții istorice a capitalei ucrainene. În prezent, catedrala aparține Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina.

sursa: rador

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău