Parlamentul Ucrainei a extins legea marțială pentru încă 90 de zile

  • 07 Februarie 2023 16:00
Parlamentul Ucrainei a extins legea marțială pentru încă 90 de zile

Legea marțială din Ucraina, impusă din cauza invaziei ruse, a fost extinsă de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile, informează marți, 7 februarie, transmite Agerpres.

Potrivit mass-media ucrainene, 348 de parlamentari au votat marți în favoarea celei de-a cincea extinderi, mult peste cele 226 de voturi necesare.

Totodată, a fost extinsă și mobilizarea generală. Aceasta înseamnă că bărbaților din Ucraina cu vârste între 18 și 60 de ani, care sunt supuși serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepții, să părăsească țara. Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai.

În condițiile în care sunt raportate pierderi masive, au apărut tot mai multe înregistrări video în care se poate vedea cum înștiințări de convocare sunt înmânate unor trecători în orașe ucrainene.

Kievul luptă împotriva invaziei ruse deja de aproape un an, cu ajutorul Occidentului.

Rusia controlează aproape 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea anexată în 2014.

În pofida informațiilor privind lupte extrem de sângeroase și pierderi masive de vieți omenești, conducerea armatei ruse și-a exprimat satisfacția în legătură cu situația de pe frontul din estul Ucrainei.

"În prezent, luptele din regiunile Vuhledar și Artiomovsk (numele rusesc pentru Bahmut) se desfășoară cu succes", a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Zile în șir, partea ucraineană a raportat lupte grele lângă orașul Bahmut în regiunea Donețk. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat recent că trupele Ucrainei mențin rezistența.

Potrivit unor ofițeri din cadrul serviciilor de informații britanice, rușii nu înregistrează de fapt niciun progres. În Bahmut - oraș ce avea odată o populație de peste 70.000 de locuitori - au mai rămas doar câteva mii de mii de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău