Parlamentul susține crearea laboratorului de analiză genetică moleculară

  • 04 Iunie 2017 12:46
Parlamentul susține crearea laboratorului de analiză genetică moleculară

Deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care specifică condițiile de colectare și păstrare a probelor genetice (ADN) necesare pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și identificarea persoanelor dispărute. În acest sens, urmează a fi creat Laboratorul de analiză genetică, transmite IPN.

Viceministrul afacerilor interne, Oleg Babin, a spus că la cercetarea locului crimei sunt ridicate urme de diferită natură, care servesc la identificarea obiectelor care le-au creat. La identificarea persoanei, în cazul în care indicii de identificare a desenului papilar a urmelor de mâini sunt insuficienți, persoana rămâne neidentificată. Urmele de natură biologică sunt unicele probe materiale care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei, inclusiv a celor dispărute sau decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă sau a infracțiunilor de omor.

În proiect se menționează că un factor important în descoperirea infracțiunilor îl constituie și gestionarea unei baze de date genetice computerizate în scopul identificării rapide a autorilor infracțiunilor pe baza profilului genetic. „Dezvăluirea investigării eficiente și descoperirea crimelor este practic imposibilă fără utilizarea rezultatelor expertizei genetice”, menționează autorii proiectului.

Pentru crearea laboratorului (în cadrul Ministerului Afacerilor Interne), procurarea utilajului necesar și instruirea personalului sunt necesare 3,5 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău