Parlamentul spaniol respinge o propunere de suspendare a vânzărilor de arme către Arabia Saudită

  • 24 Octombrie 2018 11:42
Parlamentul spaniol respinge o propunere de suspendare a vânzărilor de arme către Arabia Saudită

Parlamentul spaniol a respins marți o propunere de suspendare a vânzărilor de arme către Arabia Saudită, în plină polemică legată de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul de la Istanbul al țării sale, transmit EFE și Reuters, citate de AGERPRES.

Exporturile spaniole de arme către Arabia Saudită s-au aflat deja în centrul atenției luna trecută, când guvernul de la Madrid a anunțat că va suspenda vânzarea a 400 de bombe ghidate prin laser către Riad, răzgâdindu-se însă după câteva zile.

Potrivit presei spaniole, Arabia Saudită a amenințat că va anula contractul de 1,8 miliarde de euro cu Spania pentru construirea a cinci corvete dacă exportul bombelor 'inteligente' nu va avea loc.

Propunerea de suspendare a contractelor cu Riad a aparținut formațiunii Podemos (stânga) și partidelor separatiste catalane, dar a fost respinsă marți în Comisia pentru apărare a Congresului Deputaților (camera legislativă inferioară) prin votul socialiștilor din PSOE, al conservatorilor din Partidul Popular (PP, principala formațiune de opoziție), și în absența liberalilor din Ciudadanos și a naționaliștilor basci din PNV.

'Spania este o țară care își respectă contractele', iar decizia de a bloca vânzările de arme către Arabia Saudită 'trebuie să fie comună întregii Uniuni Europene', a argumentat PSOE.

Contractul pentru construirea a cinci corvete ar conduce la crearea a 6.000 de locuri de muncă directe și indirecte, prin intermediul șantierului de la Navantia, companie publică situată în provincia Cádiz (sud), una din zonele cele mai sărace și mai afectate de șomaj din Spania. 

Dezbaterea din Congresul spaniol s-a animat după ce Germania a anunțat că va suspenda exportul de armament către Riad, ca protest față de moartea violentă a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

Șeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sánchez, va veni miercuri în fața deputaților pentru a explica poziția Spaniei în privința exporturilor militare către regatul saudit.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău