Parlamentul și-a reluat oficial activitatea. Care sunt prioritățile

  • 16 Septembrie 2015 13:28
Parlamentul și-a reluat oficial activitatea. Care sunt prioritățile

Parlamentul și-a reluat miercuri, 16 septembrie, oficial activitatea, având loc primele ședințe ale unor comisii ale Legislativului.

Conducerea Parlamentului a anunțat printre prioritățile acestei sesiuni reforme substanțiale în domeniul justiției, financiar-bancar și combaterii corupției. În același timp, experți consideră că deputații vor trebui să examineze și chestiuni ce țin de demiterea unor înalți funcționari pentru a liniști spiritele din Piața Marii Adunări Naționale.

Reforma justiției și combaterea corupției, reforma sistemului financiar-bancar și dezvoltarea afacerilor, implementarea Acordului de Asociere, adoptarea pachetului agricol și a modificărilor legislative în domeniul audiovizualului sunt prioritățile sesiunii de toamnă a Parlamentului.

Printre actele legislative în aceste domenii se numără noua lege a Procuraturii, elaborată cu sprijinul partenerilor internaționali și expertizată de Comisia de la Veneția, care urmează a fi votată în lectura a doua. 

Printre alte acte legislative pe care conducerea Parlamentului le consideră prioritare ar fi testarea integrității tuturor judecătorilor și reangajarea în sistem doar a celor care trec acest test. De asemenea, reorganizarea mai multor instituții, în special a Comisiei Naționale pentru Integritate.

Parlamentul ar putea examina, după cum a declarat recent șeful Legislativului Andrian Candu, și modificări care ar înlocui sistemul actual de autorizare a afacerilor cu un sistem de înștiințare a autorităților, ceea ce ar exclude birocrația și corupția. Parlamentul ar putea examina și posibilitatea majorării impozitelor pentru persoanele cu venituri mari.

Solicitat de Radio Chișinău, expertul Cornel Ciurea consideră că pe lângă acestea, Parlamentul ar trebui să inițieze un dialog cu protestatarii din piață și să treacă și la demisia unor funcționari pentru a evita incitarea spiritelor.

Săptămâna trecută conducerea Legislativului a avut o întrevedere cu membri Guvernului la care au fost stabilite principalele priorități ale sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău