Parlamentul se întrunește în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă-iarnă

  • 05 Octombrie 2017 14:37
0%
00:00:00
00:00:00

Deputații au revenit joi, 5 octombrie, în ședințele în plen din noua sesiune de toamnă-iarnă. Prima ședință plenară a debutat cu replici între reprezentanții principalelor partide parlamentare. 

Chiar în debutul ședinței, deputații socialiști au solicitat introducerea pe agenda parlamentară a unor proiecte de legi inițiate de președinție care prevăd majorarea alocațiilor pentru copii, a pensiilor, etc. 

„Noi propunem indexarea pensiei cu 20% la 1 aprilie și ca pensia să nu fie mai mică decât coșul minim de consum. În plus, noi propunem ca persoana să primească pensia cel puțin cinci ani, adică dacă persoana decedează, rudele sale să primească această pensie”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odonostalco.

La fiecare propunere a socialiștilor, deputații democrați accentuau realizările Guvernului în domeniile abordate. Președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, Valentina Buliga.

O să ne fie foarte greu să promovăm o protecție socială sigură așa cum ne dorim, dacă o să începem campania electorală de pe acum în loc să ne mobilizăm, să găsim bani, să muncim. Pe parcursul anilor cu adevărat  s-au întâmplat multe lucruri îmbucurătoare în acest domeniu. Nu suficiente, noi înțelegem foarte bine.

Iar liderul PL Mihai Ghimpu a menționat că problemele sociale ale cetățenilor pot fi rezolvate odată cu unirea cu România.

„Îndemnizații bune, pensii bune, salarii bune vom avea doar atunci când ne vom uni cu România. Și nu amăgiți lumea că o să majorăm. De unde să majorăm dacă nu avem economie? Economia e ca o găleată fără fund la noi”, a declarat Mihai Ghimpu.

După dezbateri, deputații nu au acceptat introducerea proiectelor elaborate de președinție,în schimb au examinat unr și de inițiative legislative printre care o nouă Lege a muzeelor, modificări la Codul funciar, și altele.

Actuala sesiune parlamentară a început acum o lună și va dura până la sfârșitul anului. În această perioadă, deputații urmează  să adopte și bugetul de stat pentru anul viitor, precum și politica bugetar fiscală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău