Parlamentul României a adoptat o rezoluție privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest

  • 28 Noiembrie 2023 13:14
Parlamentul României a adoptat o rezoluție privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marți, 28 noiembrie, cu majoritate de voturi, o rezoluție privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest, transmite Agerpres.

O decizie în acest sens a fost aprobată, luni, de către Birourile permanente reunite. Textul proiectului a fost agreat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Prin această rezoluție, Parlamentul își reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei. Totodată, susține adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, ținând cont de "eforturile și progresele clare și substanțiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor" CE, precum și de angajamentul Uniunii pentru sprijinirea acestor țări în parcursul european.

Parlamentul face apel la continuarea sprijinului european pentru avansarea parcursului european al Georgiei, inclusiv prin acordarea statutului de stat candidat la aderare, "ținând cont de orientarea clar pro-europeană a cetățenilor acestui stat". Parlamentul român "încurajează" continuarea eforturilor Georgiei în vederea implementării recomandărilor Comisiei Europene.

De asemenea, Legislativul de la București subliniază necesitatea unui angajament sporit din partea UE pentru asigurarea păcii, stabilității și securității în Vecinătatea sa Estică, precum și în vederea "dezvoltării tuturor dimensiunilor conectivității statelor din regiune" cu Uniunea Europeană.

Parlamentul își reafirmă sprijinul pentru avansarea procesului de extindere în Balcanii de Vest "pe baza meritelor candidaților în îndeplinirea angajamentelor asumate, a atașamentului față de valorile europene și a unei opțiuni strategice pro-europene clare".

Conform rezoluției, Parlamentul își reiterează disponibilitatea de a coopera și de a acorda sprijin Parlamentelor statelor candidate și potențial candidate pentru avansarea proceselor de aderare. În textul rezoluției se invocă dreptul oricărui stat suveran de a decide cu privire la politica sa externă și la aranjamentele de securitate corespunzătoare intereselor naționale.

Dezbaterea rezoluției a avut loc și în contextul în care președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, a propus adoptarea unei declarații de susținere a parcursului european al Georgiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău