Parlamentul R.Moldova și Senatul României vor lansa proiecte concrete de colaborare în domeniile culturii, educației, mass-media

  • 08 Octombrie 2021 15:28
Parlamentul R.Moldova și Senatul României vor lansa proiecte concrete de colaborare în domeniile culturii, educației, mass-media

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, s-a întâlnit cu delegația Comisiei pentru cultură și media a Senatului  României, aflată în vizită la Chișinău.

Igor Grosu a salutat senatorii români în Legislativul Republicii Moldova.

”După ce, recent, președinții comisiilor din Parlamentul Republicii Moldova au avut întâlniri foarte productive cu omologii din Parlamentul României, acum suntem onorați să găzduim vizita Comisiei pentru cultură și mediu a Senatului, în componență deplină. Sunt sigur că ea va da startul unei etape noi, mai  impunătoare, în relațiile noastre de colaborare, atât la nivel de conducere, cât și pe filiera comisiilor permanente”, a declarat Igor Grosu, potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Legislativului. 

Președintele Parlamentului a pledat pentru punerea în aplicare a unor proiecte comune concrete de către cele două comisii parlamentare. Potrivit Speakerului, valorificarea avantajelor spațiului lingvistic și cultural comun este un domeniu vast de cooperare între parlamentarii din Republica Moldova și România.

Viorel-Riceard Badea, Președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului  României, a opiniat că o primă colaborare importantă comună dintre cele două comisii ar putea deveni un program de promovare a limbii române. În opinia senatorului, această cooperare va servi drept exemplu pentru alte comisii  și factori politici interesați de resetarea relațiilor dintre România și Republica Moldova.

Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a punctat obiectivele prioritare de pe agenda comisiei. Deputata a remarcat că există un interes foarte mare pentru promovarea studierii limbii române printre alolingvi și că Parlamentul de la Chișinău ar fi recunoscător pentru sprijin în realizarea unui program cu caracter permanent, bazat pe experiența avansată a Uniunii Europene și a României în special.

Profitând de ocazie, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulțumit României pentru tot suportul oferit Republicii Moldova, inclusiv în combaterea pandemiei COVID-19.

”România a fost prima care a sărit în ajutor într-o perioadă extrem de dificilă, oferindu-ne peste jumătate de milion de doze de vaccin, iar cetățenii au fost recunoscători pentru acest gest frățesc. Ne unesc sentimente puternice care rezistă la orice crize și provocări”, a declarat Speakerul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău