Parlamentul R.Moldova | Cine sunt cei care au stat peste 20 de ani în fotoliul de deputat

  • 05 Martie 2019 10:43
Parlamentul R.Moldova | Cine sunt cei care au stat peste 20 de ani în fotoliul de deputat

Serviciul de presă al Parlamentului a comunicat cine sunt deputații care au deținut cel mai mult această funcție.

Este vorba despre Dumitru Diacov, Maria Postoico, Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin. 

Dumitru Diacov a fost deputat în șapte legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței. Și-a început activitatea de parlamentar în 1994. A fost Președinte al Comisiei politică externă, Vicepreședinte al Parlamentului, iar în perioada 1998 – 2001 a deținut funcția de Președinte al Parlamentului. Cumulativ, Dumitru Diacov are 22 de ani de experiență în Parlament. 

Maria Postoico este deputat din 1998, regăsindu-se în Parlament, succesiv, pe durata a șapte legislaturi. În Parlament a fost Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Președinta Comisiei pentru securitatea statului și asigurarea ordinii publice, iar în perioada 2005 – 2009 a fost Vicepreședintă a Legislativului. Maria Postoico a fost deputat în Parlament timp de 21 de ani.   

În lista celor mai longevivi deputați se regăsește și Mihai Ghimpu, care și-a început activitatea de deputat în primul parlament, în 1990, fiind printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova. A fost Vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități în primul parlament. În perioada 2009 – 2010 a fost Președinte al Parlamentului, asigurând și interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova. Cumulativ, Mihai Ghimpu a fost deputat timp de 18 ani. 

Vladimir Voronin și-a început activitatea de parlamentar în 1980, în Sovietul Suprem al RSSM. A fost deputat în cinci legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței, cumulativ fiind vorba de 15 ani. Vladimir Voronin a fost președinte al Parlamentului în perioada aprilie – iulie 2009.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău