Parlamentul Republicii Moldova va vota o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni

  • 30 Mai 10:43
Parlamentul Republicii Moldova va vota o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni

Fracțiunea PAS a înregistrat în Parlament o declarație cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate de Rusia și pe teritoriul Rusiei. Despre aceasta a anunțat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, transmite IPN.

„Suntem la finele anului școlar, în ajunul Zilei internaționale a copilului. Ne bucurăm pentru pacea și siguranța în care trăiesc copiii noștri alături de părinții lor. Totodată, celebrăm succesele și realizările pe care le au copiii noștri. În același timp, copiii din țara vecină, din Ucraina, se confruntă zilnic cu realități absolut dure, provocate de un război nedrept. Din data de 24 februarie 2022, războiul provocat de Federația Rusă a adus moartea, durerea și strămutarea a milioane de familii ucrainene. În special, atestăm crimele împotriva copiilor ucraineni, care au devenit o realitate teribilă”, a menționat Doina Gherman într-o conferință de presă.

Deputata a făcut trimitere la informațiile oficiale ale autorităților din Ucraina. Potrivit acestora, astăzi sunt 537 de copii uciși, 1275 de copii răniți, 2067 de copii au fost oficial dați dispăruți. 19 546 de copii au fost răpiți de statul agresor și aproximativ 260 de mii de copii au fost strămutați forțat.

Declarația cu privire la condamnarea politicii de genocid a Rusiei împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriul temporar ocupat și în Rusia urmează să fie votată în plenul Parlamentului. „Prin această declarație, Parlamentul Republicii Moldova declară că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Federația Rusă față de copiii din Ucraina cade sub incidența definiției de genocid, conform articolul 2, litera E, din Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”, a mai spus Doina Gherman.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău