Parlamentul olandez dezbate în plen situația creată după atacurile teroriste de la Paris

  • 15 Ianuarie 2015 07:26
Parlamentul olandez dezbate în plen situația creată după atacurile teroriste de la Paris

Parlamentul olandez dezbate în plen situația creată după atacurile teroriste de la Paris. La dezbatere participă și premierul olandez, Mark Rutte împreună cu alți câțiva miniștri ai cabinetului său.

 Prezența jihadiștilor pe teritoriul olandez pune în pericol securitatea națională. Există date privind 160 de tineri jihadiști care au plecat să lupte în Siria și Irak. Mulți s-au întors, aproape 20 au murit. După atacurile din Paris nivelul de alertă de securitate în Olanda a rămas la nivelul substanțial și este la numai un pas de cel maxim, critic, iar conform unui sondaj recent, peste 80% din populație se teme că un atac terorist va avea loc foarte curând, notează Rador.

Reporter: Claudia Marcu – În ultimii ani, nivelul de alertă a crescut puțin câte puțin iar polițiștii au primit noi sarcini pentru asigurarea securității. După atacurile teroriste de la Paris, una dintre măsurile vizibile luate de autorități a fost creșterea numărului polițiștilor care patrulează, în special în zonele aglomerate, gări, centre comerciale, zone turistice. Uniunea Sindicatelor Polițiștilor a solicitat ministrului de Justiție pregătire adecvată pentru polițiști care trebuie să reacționeze eficient în cazuri de violență extremă. “Nu este vorba numai de armament, ci și de pregătirea personaluluii care trebuie să reacționeze conform unui set de reguli atunci când se confruntă cu situații violente” – a spus Gerrit van de Kamp, președintele Uniunii Sindicatelor. De asemenea sindicatele au cerut o suplimentare a personalului cu două mii de agenți de poliție, arme automate precum și intensificarea procesului de identificare a rețelelor de comerț cu arme. Președintele Grupului Parlamentar Liberal susține și el înarmarea adecvată a agenților de poliție, nu însă și ministrul de justiție.

Pe de altă parte dinspre clasa politică se aud din ce în ce mai multe voci care cer comunității musulmane să denunțe atentatele de la Paris, un îndemn pe care foarte mulți musulmani îl consideră periculos. “Dacă cineva ne spune că trebuie să facem acest lucru, răspunsul este foarte previzibil, atunci să cerem și altora să se distanțeze de ce se întâmplă în Gaza sau în alte părți ale lumii unde oameni nevinovați sunt omorâți – spune Naima Ajouaou, inițiatoarea paginii de facebook Nietmijnislam. “Nu este islamul meu”. În doar câteva zile pagina a atras peste un milion de vizitatori unici dar și zeci de mesaje video care condamnă atacurile de la Paris. “Oameni de rând au fost uciși de niște bestii bolnave, numai pentru că nu erau de acord cu ei. Este dezgustător faptul că acești oameni care de fapt sunt niște bestii, au comis crime în numele Islamului. Acesta nu este Islamul meu, trebuie să-i oprim. Nu au nimic de-a face cu Islamul.” Sunt doar câteva din mesajele postate pe noua pagină de internet Nietmijnislam. “Nu este Islamul meu”. Și cum am mai spus și altă dată, poate cea mai radicală reacție este cea a primarului musulman al Rotterdam,  Ahmed Aboutaleb, care în repetate rânduri, nu numai acum după atacurile de la Paris, i-a invitat pe cei care nu își găsesc locul în Olanda să-și facă bagajele și să plece.

Din vară și până acum pe lista acelor suspecți de activități teroriste au fost înregistrate 9 persoane. Ministerul de Externe a anunțat că cei 9 vor figura și pe lista Națiunilor Unite. În același timp Olanda colaborează intens la ancheta internațională pentru identificarea surselor de finanțare a rețelelor teroriste. De altfel una dintre primele măsuri luate în cazul unui suspect de activități teroriste este blocarea conturilor bancare și înghețarea oricărui ajutor social din partea statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău