Parlamentul Marii Britanii votează astăzi acordul privind Brexit

  • 12 Martie 2019 15:06
Parlamentul Marii Britanii votează astăzi acordul privind Brexit

Parlamentul britanic va vota în aceasta seară pentru a doua oară acordul de ieșire din Uniunea Europeană.

În ianuarie, propunerea guvernului a fost respinsă cu o majoritate de peste 200 de voturi, dar de această dată premierul Theresa May spune că a reușit să obțină garanțiile legale că așa-numitul backstop irlandez nu va fi o soluție pe termen lung.

Parlamentarii însă nu sunt deloc convinși că asigurările primite din partea Uniunii Europene schimbă în vreun fel situația și așteaptă poziția procurorului general, Geoffrey Cox. Punctul lui de vedere ar putea influența rezultatul votului din această seară.

Membrii guvernului de la Londra s-au reunit în această dimineață în Downing Street pentru a afla opinia procurorului general Geoffrey Cox. Surse citate de BBC spun că atmosfera este mai degrabă una pesimistă și că garanțiile primite nu vor fi îndeajuns pentru a atrage o majoritate parlamentară.

Este și punctul de vedere al parlamentarului conservator Dominic Grieve, fost procuror general. „Acest nou document cu care s-a întors Theresa May de la Strasbourg nu face decât să repete conținutul acordului inițial. Cu siguranță, nu ne oferă dreptul unilateral de a renunța la backstop, care va fi activ atât timp cât Uniunea Europeană va dori acest lucru”, consideră Dominic Grieve. 

Rezultatul votului din această seară depinde foarte mult de poziția deputaților nord-irlandezi și de cea a conservatorilor eurosceptici. Primii au anunțat că încă studiază schimbările anunțate de Theresa May. Ceilalți spun că așteaptă să afle care este punctul de vedere nord-irlandez, dar și cel al avocaților consultați.

"Depinde de opinia legală a comitetului condus de Bill Cash și, bineînțeles, de cea a procurorului general, dar va conta și decizia deputaților nord-irlandezi, pentru că problema fundamentală a backstop-ului este această ruptură între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. Dacă ei vor considera că problema este rezolvată, atunci vor avea și sprijinul nostru”, a declarat la BBC Jacob Rees-Mogg, unul dintre liderii grupului eurosceptic. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău