Parlamentul Marii Britanii votează astăzi acordul privind Brexit

  • 12 Martie 2019 15:06
Parlamentul Marii Britanii votează astăzi acordul privind Brexit

Parlamentul britanic va vota în aceasta seară pentru a doua oară acordul de ieşire din Uniunea Europeană.

În ianuarie, propunerea guvernului a fost respinsă cu o majoritate de peste 200 de voturi, dar de această dată premierul Theresa May spune că a reuşit să obţină garanţiile legale că aşa-numitul backstop irlandez nu va fi o soluţie pe termen lung.

Parlamentarii însă nu sunt deloc convinşi că asigurările primite din partea Uniunii Europene schimbă în vreun fel situaţia şi aşteaptă poziţia procurorului general, Geoffrey Cox. Punctul lui de vedere ar putea influenţa rezultatul votului din această seară.

Membrii guvernului de la Londra s-au reunit în această dimineaţă în Downing Street pentru a afla opinia procurorului general Geoffrey Cox. Surse citate de BBC spun că atmosfera este mai degrabă una pesimistă şi că garanţiile primite nu vor fi îndeajuns pentru a atrage o majoritate parlamentară.

Este şi punctul de vedere al parlamentarului conservator Dominic Grieve, fost procuror general. „Acest nou document cu care s-a întors Theresa May de la Strasbourg nu face decât să repete conţinutul acordului iniţial. Cu siguranţă, nu ne oferă dreptul unilateral de a renunţa la backstop, care va fi activ atât timp cât Uniunea Europeană va dori acest lucru”, consideră Dominic Grieve. 

Rezultatul votului din această seară depinde foarte mult de poziţia deputaţilor nord-irlandezi şi de cea a conservatorilor eurosceptici. Primii au anunţat că încă studiază schimbările anunţate de Theresa May. Ceilalţi spun că aşteaptă să afle care este punctul de vedere nord-irlandez, dar şi cel al avocaţilor consultaţi.

"Depinde de opinia legală a comitetului condus de Bill Cash şi, bineînţeles, de cea a procurorului general, dar va conta şi decizia deputaţilor nord-irlandezi, pentru că problema fundamentală a backstop-ului este această ruptură între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. Dacă ei vor considera că problema este rezolvată, atunci vor avea şi sprijinul nostru”, a declarat la BBC Jacob Rees-Mogg, unul dintre liderii grupului eurosceptic. 

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
5 °C
cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,1 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău