Parlamentul Lituaniei a prelungit până la 15 ianuarie starea de urgență la frontiera cu Belarus

  • 07 Decembrie 2021 16:37
Parlamentul Lituaniei a prelungit până la 15 ianuarie starea de urgență la frontiera cu Belarus

Parlamentul Lituaniei a prelungit marți până la 15 ianuarie starea de urgență la frontiera cu Belarus și în taberele unde sunt găzduiți migranți intrați din această țară, informează Reuters, potrivit Agerpres.


Statele membre ale Uniunii Europene acuză Belarusul că încurajează migranți ilegali din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa să treacă granița în UE, ca revanșă la sancțiunile economice impuse de Bruxelles regimului de la Minsk.

Starea de urgență, instituită pe 9 noiembrie, când sute de migranți au ridicat tabere de-a lungul frontierei Belarusului cu Polonia, le permite grănicerilor să utilizeze 'coerciția mentală' și 'violența fizică proporțională' pentru a-i împiedica pe migranți să pătrundă în Lituania.

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a declarat în parlament că numărul migranților care încearcă să treacă frontiera a scăzut.

Ministerul de Interne de la Vilnius a estimat săptămâna trecută că în Belarus se află în jur de 10.000 de migranți ilegali. Până când aceștia vor fi returnați în țările de proveniență, există riscul ca ei să fie trimiși spre Lituania, a avertizat ministerul.

În baza stării de urgență, grănicerii lituanieni pot interzice orice deplasare în interiorul unei zone de 10 km până la graniță. Migranților li se pot confisca telefoanele mobile, iar adunările publice în apropierea graniței pot fi interzise.

Guvernul a renunțat marți la propunerea de declarare a stării de urgență la frontiera cu Polonia, prin care urmărea să-i oprească pe traficanți să transporte migranți spre Germania via Polonia, după ce deputații au considerat măsura ca excesivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău