Parlamentul lituanian va dezbate pe tema construirii unui gard la granița cu Belarus

  • 10 August 2021 11:12
Parlamentul lituanian va dezbate pe tema construirii unui gard la granița cu Belarus

Parlamentul lituanian va dezbate marți pe tema construirii unui gard înalt, metalic, cu sârmă ghimpată, la granița cu Belarus, pentru a opri migranții, care au trecut frontiera în număr record scrie Rador.

Un număr tot mai mare de migranți ajunge și în Lituania, Letonia și Polonia, din Belarus, în ultimele săptămâni. Autoritățile din acele țări l-au acuzat pe președintele belarus, Aleksander Lukașenko, că se folosește de situație pentru a pune presiune pe UE, ca aceasta să anuleze sancțiunile împotriva țării.

Dacă proiectul va fi aprobat de parlament, Lituania va construi un gard cu o înălțime de patru metri, din metal, cu sârmă ghimpată în partea superioară, care va avea o lungime de 508 kilometri din cei 670 ai graniței cu Belarusul. Costurile s-ar ridica la 152 de milioane de euro, a transmis Baltic News Service, citând Serviciul lituanian de pază la graniță.

Paramentul va discuta și despre permiterea armatei lituaniene să patruleze în zona graniței și despre restrângerea numărului de puncte de depunere a cererilor de azil, care în acest moment pot fi formulate la orice punct de pe teritoriul lituanian.

În prezent, numai gardienii de graniță pot efectua patrule la frontieră. Până în acest moment, 4.026 de persoane au traversat ilegal granița în Lituania, o țară cu 2,8 milioane de locuitori, din Belarus, a afirmat ministrul de interne într-o declarație, pe 3 august. În 2020, 74 de persoane au trecut granița ilegal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău