Parlamentul lituanian a declarat stare de urgență la frontiera cu Belarus

  • 09 Noiembrie 2021 19:06
Parlamentul lituanian a declarat stare de urgență la frontiera cu Belarus

Parlamentul lituanian a declarat marți stare de urgență la frontiera cu Belarus și în taberele care găzduiesc migranți intrați prin țara vecină, transmite Reuters, pe baza numărării voturilor exprimate.

Uniunea Europeană acuză Belarusul că încurajează migranți ilegali din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa să intre în UE, ca represalii la sancțiunile impuse de Bruxelles după reprimarea brutală a opoziției belaruse.

Starea de urgență va începe la miezul nopții (22.00 GMT) și va fi în vigoare o lună.

Ea le va permite gărzilor de frontieră să facă uz de 'coerciție mentală' și 'violență fizică proporțională' pentru a împiedica pătrunderea migranților pe teritoriul Lituaniei.

De asemenea, sunt interzise toate deplasările pe o distanță de 5 km în interiorul graniței cu Belarus, cu excepția celor autorizate de paza de frontieră. 

Migranților le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei și în tabere.

'Starea de urgență este necesară pentru a utiliza (...) măsuri extraordinare spre a înlătura amenințarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini', se spune în declarația parlamentului.

Totodată, măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranți, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte în parlament.

'Oamenii care locuiesc și lucrează (în apropierea frontierei) vor putea continua să o facă, dar oamenilor care vor să ajungă acolo pentru, spre exemplu, a ridica migranți și a-i transporta într-un alt teritoriu le va fi mai greu să facă acest lucru', a adăugat ea.

Lituania a anunțat luni că deplasează trupe la granița cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranți.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,96
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:5,36 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău