Parlamentul intenționează să modifice Constituția

  • 26 Aprilie 2018 09:43
Parlamentul intenționează să modifice Constituția

Deputații urmează să examineze astăzi un proiect de modificare a art. 42 din Constituție pentru a extinde dreptul persoanelor la asociere.

Potrivit Guvernului, care a propus inițiativa, în prezent Constituția se referă în mod expres la libertatea de asociere  la sindicate și la partide. Legea supremă însă nu prevede expres libertatea generală de asociere în alte forme, deși acest drept este garantat în virtutea tratatelor internaționale în domeniu.

Astfel, autorii propun un nou text al art. 42 din Constituție: „(1) Orice persoană are dreptul de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum și de a se afilia la acestea.

(2)Exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege, dacă această limitare constituie o măsură necesară într-o societate democratică, pentru asigurarea securității naționale, a ordinii publice, prevenirea infracțiunilor, protejarea sănătății, moralei sau a drepturilor și libertății altor persoane” .

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău