Parlamentul, în blocaj | Acuzațiile opoziției și reacția guvernării

  • 06 Noiembrie 2020 13:37
Parlamentul, în blocaj | Acuzațiile opoziției și reacția guvernării

Parlamentul nu s-a întrunit de aproape două luni în ședințele în plen și, respectiv nu a adoptat niciun act în această perioadă. Opoziția susține că ședințele sunt blocate intenționat în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Reprezentanții guvernării neagă acest lucru.

Ultima ședință a Parlamentului s-a desfășurat la 11 septembrie. Este o situație mai rară când deputații își iau o asemenea pauză în plină sesiune parlamentară.

Vicepreședintele Legislativului, deputatul PAS Mihai Popșoi, consideră că majoritatea parlamentară blochează intenționat convocarea ședințelor în campania electorală pentru prezidențiale pentru a împiedica accesul opoziției la tribuna parlamentară.

„Tuturor le este clar care este motivul, chiar dacă socialiștii nu-l spun. Este vorba de alegeri, iar socialiștii nu-și doresc ca parlamentul să funcționeze și să ofere tribuna opoziției pentru a pune întrebări incomode guvernării.”, a declarat Mihai Popșoi.

Și președintele fracțiunii Platformei DA, vicepreședintele Legislativului Alexandru Slusari este de părere că majoritatea parlamentară blochează activitatea Parlamentului, iar toate încercările de a convoca Biroul permanent au eșuat.

„Alegătorii au tot dreptul să fie nemulțumiți pentru faptul că Parlamentul nu activează. Ce are campania electorală cu activitatea parlamentului? De ce nu ne putem aduna măcar o dată pe săptămână să adoptăm legile importante?”, a declarat Alexandru Slusari.

Reprezentanții fracțiunii PSRM n-au fost de găsit pentru a comenta situația creată în Parlament. Deputatul democrat Igor Vremea, membru al Biroului permanent al Parlamentului, susține că nu ar exista nicio legătură între campania electorală și activitatea legislativului, iar singurul motiv ar fi că nu a existat o decizie a Biroului permanent în privința organizării ședințelor.

„Nu s-a întrunit Biroul permanent pentru a decide convocarea ședințelor plenare, dar Comisii parlamentare lucrează în regim obișnuit.”, a declarat Igor Vremea

Potrivit Constituției, dacă Parlamentul nu adoptă legi timp de trei luni, acesta poate fi dizolvat. Totuși, atât reprezentanții opoziției, cât și ai guvernării susțin că nu se ia în calcul un asemenea scenariu pentru a dizolva Parlamentul și a provoca alegeri anticipate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău