Parlamentul Franței consideră că așa-zisa companie militară privată rusă Wagner Group este o organizație teroristă: Abuzurile acestui grup nu pot rămâne fără răspuns

  • 10 Mai 2023 13:25
Parlamentul Franței consideră că așa-zisa companie militară privată rusă Wagner Group este o organizație teroristă: Abuzurile acestui grup nu pot rămâne fără răspuns

Adunarea Națională a Franței (n.r. camera inferioară a Parlamentului francez) a susținut în unanimitate rezoluția, care a cerut guvernului francez și U.E să adauge așa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group pe lista organizațiilor teroriste. Acest lucru este anunțat pe site-ul Parlamentului francez. Documentul adoptat nu este obligatoriu, dar demonstrează unitatea de care dau dovadă forțele politice franceze în această chestiune, scrie defenseromania.ro.

,Oriunde operează, militanții Wagner răspândesc instabilitatea și violența. Ei ucid și torturează. Ei înjunghie și jefuiesc. Ei intimidează și manipulează", a declarat marți în parlament deputatul Benjamin Haddad. 

Parlamentul francez a adoptat în unanimitate o rezoluție fără caracter obligatoriu, menită să încurajeze cele 27 de state membre ale UE să înscrie Wagner pe lista oficială a organizațiilor teroriste.

Benjamin Haddad a declarat că aceștia nu sunt simpli mercenari conduși de "apetitul pentru bani", ci "urmează o strategie amplă, din Mâli până în Ucraina, de susținere a politicilor agresive ale regimului președintelui Putin față de democrațiile noastre".

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a susținut, de asemenea, rezoluția. "Crimă, tortură, viol: abuzurile grupului Wagner nu pot rămâne fără răspuns", a scris ea pe Twitter.

Pe lista U.E a organizațiilor teroriste figurează, de exemplu, Al-Qaida și Statul Islamic. Anterior, Lituania și Estonia au votat pentru includerea PMC Wagner pe această listă.

Includerea PMC Wagner Group pe lista organizațiilor teroriste înseamnă că statele membre U.E ar putea pune sechestru pe bunurile companiei ruse și ale membrilor săi, iar companiilor și cetățenilor europeni li se va interzice să facă afaceri cu acest grup.

Mercenarii Wagner au fost vârful de lance al bombardamentelor pe care care Rusia le-a întreprins asupra orașului ucraineana Bakhmut, în regiunea industrială ucraineană Donbas. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a mulțumit parlamentului francez și a îndemnat alte țări să urmeze acest exemplu.

"Fiecare manifestare a terorismului trebuie distrusă și fiecare terorist trebuie condamnat", a spus el.

Marți, ziarul Times a relatat că, după două luni de construire a unui caz juridic, Marea Britanie va înscrie, de asemenea, în mod oficial Wagner pe lista organizațiilor teroriste, pentru a crește presiunea asupra Rusiei.

PMC Wagner Group pe lista organizațiilor teroriste

Citând o sursă guvernamentală, Times a declarat că includerea pe lista neagră este "iminentă" și probabil că va fi promulgată în câteva săptămâni.

Astfel, apartenența la Wagner Group, participarea la reuniunile sale, încurajarea sprijinului pentru aceasta sau purtarea logo-ului său în public ar deveni o infracțiune, potrivit Times. Aceasta ar impune sancțiuni financiare asupra grupului și ar avea implicații asupra capacității Wagner Group de a strânge fonduri, în cazul în care fondurile ar trece prin instituții financiare britanice.

Wagner și liderul său, Evgheni Prigojin, au fost deja sancționați în repetate rânduri de Uniunea Europeană și de Marea Britanie.

Lui Prigozhin i-au fost înghețate activele din Uniunea Europeană în 2020 și a fost inclus pe o listă neagră de vize din cauza trimiterii de mercenari Wagner în Libia, țară aflată în război, decizie la care a făcut apel fără succes.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a recunoscut marți în fața parlamentarilor că, din punct de vedere juridic, ''eticheta de terorist'' pe care U.E o aplică acum mercenarilor Wagner nu ar avea niciun efect suplimentar direct" asupra grupului. Dar ea a spus că "nu trebuie să subestimăm importanța simbolică a unei astfel de desemnări și nici efectul disuasiv pe care l-ar putea avea asupra statelor tentate să colaboreze cu Wagner.

În noiembrie, toate fracțiunile din Parlamentul European au cerut recunoașterea PMC Wagner ca organizație teroristă. De asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, camera inferioară a Parlamentului Canadei a sprijinit în unanimitate o rezoluție pentru a trimite o propunere guvernului de recunoaștere oficială a PMC Wagner ca organizație teroristă.

La sfârșitul lunii ianuarie, Departamentul de Stat și Departamentul de Trezorerie al SUA au declarat PMC Wagner a drept organizație criminală transnațională, ceea ce presupune introducerea de sancțiuni suplimentare.

Rada Supremă a Ucrainei a recunoscut PMC Wagner ca organizație criminală internațională.

Procurorii ucraineni și omologii lor americani analizează posibilitatea de a confisca bunurile PMC Wagner pentru a priva organizația de resurse pentru a participa la ostilitățile din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău