Parlamentul examinează în prima lectură proiectul Legii Bugetului

  • 09 Iunie 2016 18:54
Parlamentul examinează în prima lectură proiectul Legii Bugetului

Parlamentul examinează în prima lectură proiectul Legii Bugetului pentru anul 2016.

În proiect este prognozată o rată a inflației de 7,2 la sută și un Produs Intern Brut de 133 de miliarde de lei, care va crește cu un procent față de anul precedent. De asemenea, exporturile și importurile vor fi în diminuare cu 6 și, respectiv, 1 la sută, iar producția industrială va crește cu 2 la sută și cea agricolă – cu 7 la sută, potrivit prognozelor ministerului Economiei.

De asemenea, este prognozată o creștere a salariului mediu pe economie, cu 9,5 la sută, adică până la suma de 5050 de lei, deși fondul de remunerarea muncii se va reduce față de anul trecut. Deputatul Partidului Comuniștilor, Oxana Domenti, s-a arătat nedumerită în această privință, fapt ce a născut o dispună cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Oxana Domenti: Această reducere, la 35,4 miliarde, cu o creștere eventuală a salariului mediu lunar, înseamnă că vom avea locuri de muncă mai puține sau aveți o altă explicație a acestui fapt?

Ocavian Calmâc: Explicația pe care o prezentați este logică.

Oxana Domeni: Deci, locuri de muncă mai puține?

Octavian Calmâc: Nu, nu locuri de muncă mai puține. Deci, oameni care sunt angajați în câmpul muncii vor fi mai puțin.

Ca și în anii precedenți, bugetul pentru 2016 este unul orientat social, cu cheltuielile cele mai mari în domenii precum educația, sănătatea și asigurările sociale, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

”Circa 54,4 la sută din cheltuielile bugetului de stat sunt direcționate sectoarelor sociale. În învățământ – 24,7 la sută,protecție socială – 18,2 la sută, sănătate – 9,6 la sută. Pentru domeniul economiei sunt direcționate circa 15,8 la sută din cheltuieli”, a declarat Octavian Armașu.

Deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi, a remarcat faptul că în bugetul pentru anul acesta sunt incluse o parte dintre datoriile pe care le are statul față de diferite fonduri de dezvoltare, din anul 2015.

”În anul trecut s-a acumulat o cifră enorm de mare ca datorii față de fondurile de dezvoltare interne. Sunt foarte mulți antreprenori care au făcut din banii lor multe lucrări în teritoriu și nici până acum nu sunt achitați. Sumele care sunt indicate astăzi în buget parțial o să se ducă la achitarea datoriilor de anul trecut. Înseamnă că se micșorează suma investițiilor care lumea mizează pe ele, pentru anul 2016” a declarat Chiril Lucinschi.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a recunoscut că datoriile rămase din anul trecut se ridică la o sumă mult mai mare decât în anii precedenți, de 743 de milioane de lei, dar a promis că acestea vor fi onorate.

Deficitul bugetar ar urma să fie acoperit preponderent din surse externe, în mod special din împrumutul promis de Guvernul României și dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Datoria de stat la sfârșitul acestui an se va ridica la 56 de miliarde de lei, cu 22 de miliarde mai mult decât la sfârșitul anului 2015. Majorarea este cauzată de transformarea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate sub garanția Guvernului de către Banca Națională celor trei bănci devalizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău