Parlamentul European va vota astăzi o rezoluție prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov. Documentul se referă și la R.Moldova
-
19 Septembrie 2019 09:09
Parlamentul European va vota, joi, adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939, transmite Mediafax.
Rezoluția Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial și importanța amintirii europene pentru viitorul Europei va fi votată, joi, în plenul Parlamentului European.
În documentul obținut de MEDIAFAX sunt invitate toate statele membre ale UE „să analizeze clar crimele și agresiunile săvârșite de regimurile comuniste totalitare, precum și crimele și agresiunile regimurilor naziste”.
De asemenea, statele membre ale UE sunt invitate să comemoreze 23 august drept Ziua europeană a amintirii pentru victimele regimurilor totalitare atât la nivelul UE, cât și la nivel guvernamental, precum și să sensibilizeze generația tânără, adăugând istoria și analiza consecințelor. a regimurilor totalitare în programele școlare și manualele tuturor școlilor europene.
Rezoluția „subliniază că cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, a fost început ca rezultatul imediat al notoriului pact de non-agresiune și de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit și Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care doi regimurile totalitare care împărtășeau obiectivul cuceririi mondiale au împărțit Europa în două zone de influență.
Un alt punct reiterat în rezoluția care va fi pusă sub vot în plenul Parlamentului European de joi se referă la „existența continuă în unele state membre a monumentelor și memorialelor în spațiul public (parcuri, piețe, străzi etc.), glorificând armata sovietică, care în aceste țări a fost ocupantul, creează condiții pentru denaturarea adevărului cu privire la consecințe. al Doilea Război Mondial și pentru propagarea sistemului politic totalitar”.
De asemenea, potrivit documentului, succesul Ucrainei, Georgiei și Moldovei, care poate fi creat doar prin procesul de integrare a acestora în UE, va fi cel mai puternic instrument, prin forța de exemplu, pentru a ajuta transformarea pozitivă în Rusia , ceea ce ar permite Rusiei să depășească în cele din urmă consecințele tragice ale Pactului Molotov-Ribbentrop.
Citiți materialul integral pe MEDIAFAX.