Parlamentul European va cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării lui Navalnîi

  • 21 Ianuarie 14:44
Parlamentul European va cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării lui Navalnîi

Parlamentarii europeni sunt așteptați să adopte joi o rezoluție care cere blocului comunitar să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, ca răspuns la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al președintelui rus Vladimir Putin, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute și plasat în detenție pentru presupusă încălcare a eliberării sale condiționate, după ce a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Potrivit Reuters, parlamentarii europeni ar urma să supună la vot la ora 15:30 GMT rezoluția, care este așteptată să fie adoptată, în care cere blocului comunitar să revizuiască relațiile cu Rusia în urma arestării lui Navalnîi.

Conform unei variante preliminare a acestei rezoluții, consultate de Reuters, Parlamentul European vrea oprirea imediată a lucrărilor de construcție la conducta Nord Stream 2. "Parlamentul European cere UE și statelor membre să revizuiască cooperarea cu Rusia în diferite domenii de politică externă și cu privire la proiecte precum Nord Stream 2, a cărui finalizare UE trebuie să o oprească imediat", se arată în rezoluția consultată de Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizați, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancționa companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporție de 90% cu doar o porțiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău