Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară. Eurodeputații vor susține în plen aderarea Croației la Schengen

  • 06 Noiembrie 2022 17:30
Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară. Eurodeputații vor susține în plen aderarea Croației la Schengen

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară în perioada 9-10 noiembrie pentru a dezbate reuniunea liderilor UE din octombrie, aderarea Croației la Spațiul Schengen și aplicarea planului RepowerEU, informează Agenda Parlamentului European, scrie Caleaeuropeană.ro

În cadrul unei dezbateri cu președinții Charles Michel și Ursula von der Leyen, miercuri, la ora 15.00, deputații europeni vor evalua rezultatele reuniunii Consiliului European din 20 și 21 octombrie, care s-a axat pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie, schimbări climatice și Iran, precum și pe relațiile cu China și pe viitorul summit UE-ASEAN.

Schengen/Croația. Plenul urmează să susțină aderarea Croației la Schengen. Deputații sunt susceptibili de a fi de acord că țara îndeplinește deja condițiile necesare pentru a adera la zona de liberă circulație, iar Consiliul trebuie acum să ia o decizie unanimă pentru a ridica controalele de frontieră rămase între spațiul Schengen și Croația (dezbatere miercuri, vot joi).

Pentru a asigura independența față de combustibilii fosili ruși și pentru a accelera tranziția ecologică a UE, Parlamentul va dezbate și vota un proiect de lege care ar impune țărilor UE să prezinte un plan de redresare și de reziliență modificat pentru a include măsuri de economisire a energiei, stimularea producției de energie curată și diversificarea aprovizionării, așa cum prevede planul RePowerEU (dezbatere miercuri, vot joi). 

Deputații europeni urmează să aprobe noi norme care stabilesc obligații mai restrictive în materie de securitate cibernetică în ceea ce privește gestionarea riscurilor, obligațiile de raportare și schimbul de informații pentru așa-numitele „sectoare esențiale și importante”, cum ar fi energia, transporturile, sectorul bancar, sănătatea, infrastructura digitală, produsele chimice, produsele alimentare sau electronice (dezbatere și vot joi).

Protejarea pieței interne împotriva subvențiilor străine. Se așteaptă ca Parlamentul să dea undă verde unui nou instrument care conferă Comisiei puterea de a investiga și de a contracara subvențiile străine care distorsionează piața. Scopul este de a asigura o concurență loială între firmele care activează pe piața unică a UE prin stabilirea egalității de șanse (vot joi).

Sustenabilitatea întreprinderilor. Deputații europeni vor da undă verde finală noilor reguli privind raportarea obligatorie a aspectelor legate de mediu, afaceri sociale și guvernanță. Din 2024, marile companii vor trebui să facă publice informații despre modul în care operează și gestionează riscurile sociale și de mediu (dezbatere miercuri, vot joi).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău