Parlamentul European | Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic

  • 12 Martie 2019 18:05
Parlamentul European | Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic

Membrii Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat marți o rezoluție ce prevede că Uniunea Europeană trebuie să rămână deschisă impunerii de sancțiuni suplimentare în cazul în care Rusia continuă să încalce dreptul internațional, relevă un comunicat al biroului de presă al PE.

Rezoluția, elaborată de eurodeputata letonă Sandra Kalniete (PPE) și adoptată cu 402 voturi pentru, 163 împotrivă și 89 abțineri, evaluează situația actuală a relațiilor politice între UE și Rusia.

"Timpul limbajului frumos și diplomatic a trecut. Există foarte puține șanse de cooperare atâta timp cât Rusia continuă să ocupe părți ale Ucrainei și să atace alte state europene", a declarat raportoarea Sandra Kalniete.

Eurodeputații au remarcat că începând cu anul 2015 au apărut noi tensiuni între UE și Rusia, printre care intervențiile Rusiei în Siria, imixtiunea acesteia în țări precum Libia și Republica Centrafricană și acțiuni agresive continue în Ucraina. Ei au menționat, de asemenea, sprijinul Rusiei pentru partide anti-UE și mișcări de extremă dreapta, amestecul în procesele electorale și încălcarea drepturilor omului pe propriul teritoriu.

Având în vedere aceste încălcări ale dreptului internațional, eurodeputații subliniază faptul ca UE trebuie să fie pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, mai ales cele adresate anumitor persoane. Sancțiunile trebuie să fie proporționale cu amenințările reprezentate de Rusia, mai este menționat în text. În decembrie anul trecut, Consiliul a prelungit sancțiunile economice până la 31 iulie 2019.

Rezoluția PE recomandă revizuirea actualului Acord de parteneriat și cooperare de către UE și limitarea cooperării cu Rusia la domenii de interes comun. Provocări globale precum schimbările climatice, securitatea energetică, digitalizarea, inteligența artificială și lupta împotriva terorismului solicită o implicare selectivă, în opinia eurodeputaților.

Relații mai apropiate vor fi posibile numai dacă Rusia implementează integral așa-zisele acorduri de la Minsk privind sfârșitul războiului din Ucraina de est și începe să respecte dreptul internațional, este menționat în text.

Eurodeputații condamnă campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice ale Rusiei, în scopul creșterii tensiunilor cu UE și statele membre. Aceștia sunt profund îngrijorați că răspunsul UE la adresa propagandei și dezinformării este insuficient și ar trebui întărit, mai ales înaintea alegerilor europene din 23-26 mai acest an. În acest scop, finanțarea și resursele umane alocate grupului operativ East Stratcom trebuie mărite semnificativ, spun eurodeputații.

Parlamentul European denunță violarea spațiului aerian și apelor teritoriale ale statelor membre, în special în regiunea baltică. Această încălcare a regulilor internaționale este o amenințare la adresa vecinilor Rusiei din Marea Neagră, Marea Baltică și din regiunile mediteraneene.

De asemenea, eurodeputații își reafirmă îngrijorările referitoare la faptul că proiectul Nord Stream 2 poate amplifica dependența UE de resursele de gaze naturale rusești și amenință piața internă europeană.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău