Parlamentul European cere ca Aleksandr Lukasenko să nu mai fie recunoscut drept președintele Belarusului

  • 18 Septembrie 2020 08:55
Parlamentul European cere ca Aleksandr Lukasenko să nu mai fie recunoscut drept președintele Belarusului

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukasenko, nu ar trebui să mai fie recunoscut drept președintele statului începând cu luna noiembrie, când îi expiră mandatul. Aceasta este declarația pe care Parlamentul European a oferit-o în decursul zilei de joi, încurajând Uniunea Europeană să aplice sancțiuni.

Adunarea Uniunii Europene a votat cu 574 de voturi pentru, 37 contra și 82 de abțineri pentru respingerea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din 9 august, din Belarus, în urma cărora Aleksandr Lukasenko a ieșit câștigător.

Petras Austrevicius, un parlamentar lituanian centrist al Uniunii Europene, pune presiune pe oficialii Belarusului: ”UE are nevoie de o nouă abordare față de Belarus, trebuie încetată orice formă de cooperare și colaborare cu regimul lui Aleksandr Lukasenko”.

Cu toate că votul Parlamentului European nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, acesta are o pondere politică și poate influența modul în care UE investește sau acordă sprijin Belarusului.

”Odată cu expirarea mandatului actualului lider Aleksandr Lukasenko, pe 5 noiembrie, Parlamentul European nu-l va mai recunoaște ca președinte al Belarusului”, citează Reuters, din declarația Parlamentului.

Protestele care au avut loc în Belarus reprezintă cea mai mare amenințare la adresa lui Lukasenko. Susținerea din partea Moscovei a devenit crucială pentru Lukasenko, în timp ce Kremlinul acuză Occidentul că sprijină o revoluție în Belarus. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău