Parlamentul European cere baze legale comune împotriva violenței de gen pentru statele UE

  • 16 Septembrie 2021 19:00
Parlamentul European cere baze legale comune împotriva violenței de gen pentru statele UE

Parlamentul European a cerut joi ca UE să-și creeze baze legale comune pentru a acționa împotriva discriminării și violenței de gen suferite de femei sau de persoanele LGBT, relatează agențiile AFP și EFE.

Într-un text de inițiativă legislativă, eurodeputații au cerut, cu 427 de voturi pentru, 119 împotrivă și 140 de abțineri, ca violența bazată pe gen comisă online și în lumea reală să fie tratată ca un domeniu de ''infracționalitate deosebit de gravă care îmbracă o dimensiune transfrontalieră'', scrie Agerpres.

Consiliul UE, unde sunt reprezentate cele 27 de state membre, poate, cu acordul Parlamentului European, să identifice noi domenii de infracționalitate care necesită o acțiune pe baze comune, cum există deja în cazul traficului cu droguri sau cu ființe umane, cu criminalitatea informatică și terorismul. Astfel, violența de gen ar urma să fie cuprinsă în codurile penale ale tuturor statelor UE pe baza unor standarde minime comune.

Parlamentul European consideră că directiva europeană pe care o dorește ar trebui să fie elaborată ținând cont de prevederile Convenției de la Istanbul, conform căreia, de exemplu, definiția violului trebuie să se bazeze pe lipsa consimțământului.

Convenția este contestată de statele conservatoare, precum Polonia, acestea considerând că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenței împotriva femeilor, ea încurajează căsătoriile între homosexuali și acceptarea unui al treilea gen. Șase state central și est-europene membre ale UE nu au ratificat Convenția de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia și Lituania, în timp ce Polonia dorește să se retragă din ea.

Eurodeputații cer totodată o atenție specială asupra disputelor privind custodia și drepturile de a vizita minorii în cazurile unde există o situație de violență de gen, și de asemenea ca respingerea unui avort sigur să fie inclusă în formele de violență de gen. Această ultimă solicitare a fost unul dintre punctele de fricțiune la întocmirea textului votat, nefiind agreată de unii eurodeputați de dreapta.

În discursul despre starea Uniunii susținut miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va propune până la sfârșitul anului o directivă europeană împotriva violenței de gen pentru a consolida legislația în materie a diferitelor state UE.

Ea a precizat că noua propunere legislativă se va axa pe prevenire și pe crearea de norme penale eficiente, de asemenea pentru a combate abuzurile online, cu obiectivul de a asigura că ''oricine abuzează de femei este deferit justiției''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău