Parlamentul European a respins reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană

  • 05 Iulie 2018 18:08
Parlamentul European a respins reforma drepturilor de autor în Uniunea Europeană

Parlamentul European a respins joi o reformă controversată privind drepturile de autor în Uniunea Europeană, un text susținut puternic de creatori, artiști, editori de presă, dar căruia i se opuneau giganți ai internetului și militanți pentru libertatea internetului, transmit AFP și Reuters.

Din cei 627 de eurodeputați prezenți în hemiciclul de la Strasbourg, 318 au votat împotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abținut de la vot.

Votul de joi înseamnă că Parlamentul European nu poate începe deocamdată negocieri privind această reformă cu statele membre și cu Comisia Europeană.

Textul urmează să fie rediscutat în PE, după care va fi supus ulterior unui nou vot în sesiunea plenară din septembrie.

'Votul de astăzi reprezintă o victorie pentru democrație', a salutat EDiMA, grupul de presiune care reunește așa-numitul GAFA (Google, Apple, Facebook și Amazon) și alte nume mari din IT.

Un lobby foarte puternic a înconjurat de mai multe luni această reformă, care i-a opus pe creatori de conținuturi din toată lumea - din cinematografie, presă ori muzică, precum recent Paul McCartney -, favorabili textului, giganților internetului și militanților pentru libertatea internetului.

Obiectivul principal al reformei, propusă de Comisia Europeană în septembrie 2016, era de a moderniza legislația în materie de drepturi de autor în epoca revoluției digitale, precedentele prevederi datând din 2001.

Ideea era de a obliga platformele, precum Youtube, să-i remunereze mai bine pe creatorii de conținut, dar și să le responsabilizeze juridic pentru conținuturile postate de utilizatorii lor.

Directiva prevedea de asemenea crearea unui nou 'drept conex' pentru editorii de presă, care să permită ziarelor, revistelor, dar și agențiilor de presă să fie remunerate pentru reutilizarea online a producțiilor lor.

GAFA, dar și eurodeputați ecologiști și liberali, precum și juriști, afirmă că proiectul favoriza grupurile de presă cele mai cunoscute, în detrimentul mass-media independente și start-up-urilor, cu riscul restrângerii libertății de exprimare.

EDiMA le-a cerut eurodeputaților, într-un comunicat, să 'salveze internetul' și să respingă proiectul de reformă.

De cealaltă parte a baricadei, organizații ale editorilor de presă din UE au arătat că, fără o remunerare corectă, mass media care joacă un rol esențial în pluralismul informației și în democrație nu pot supraviețui. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău