Parlamentul European a deschis o anchetă asupra unei eurodeputate letone suspectată de spionaj în favoarea Rusiei

  • 30 Ianuarie 17:00
Parlamentul European a deschis o anchetă asupra unei eurodeputate letone suspectată de spionaj în favoarea Rusiei

Parlamentul European a anunțat marți că a deschis o anchetă asupra unei eurodeputate letone, acuzată în urma unei anchete realizate de un site de investigații că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Moscovei în ultimele două decenii, relatează AFP.

Potrivit site-ului de investigații rus The Insider (cu sediul în Letonia), Tatjana Zdanoka, eurodeputată neafiliată din 2004, ar fi colaborat de anul următor cu serviciile de securitate ruse (FSB).

Politiciana ar fi "apărat în mod deschis" pozițiile Moscovei, scrie The Insider într-un lung articol bazat pe schimburi de e-mail-uri între Zdanoka și agenți ruși, incluzând "rapoarte explicite și detaliate despre activitatea ei ca europarlamentar".

Aceste e-mail-uri se referă la "întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles" și la "cereri de finanțare provenite din surse rusești pentru activitățile sale politice", conform acestei anchete realizate împreună cu alte mass-media, printre care un site eston și ziarul suedez Expressen.

Președinta Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, "ia foarte în serios aceste acuzații și a trimis cazul Comitetului Consultativ pentru Codul de Conduită, ceea ce înseamnă că au fost deschise anchete" în cadrul instituției, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Chestiunea va fi inclusă miercuri și pe ordinea de zi a unei reuniuni a președinților grupurilor politice.

"Luăm notă de faptul că aceste acuzații au fost semnalate în țara (Tatjanei Zdanoka) de ceva vreme", în timp ce "toți europarlamentarii sunt supuși acelorași reguli în ceea ce privește independența mandatului sau etica", a adăugat serviciul de presă al Parlamentului, fără a dori să comenteze în detaliu.

Pe lângă ancheta internă deschisă de instituție, se face referire la eventuale proceduri pe care autoritățile letone le-ar putea întreprinde în acest caz.

Aceste suspiciuni de spionaj apar în condițiile în care Parlamentul European a fost zdruncinat la sfârșitul anului 2022 de Qatargate, un presupus scandal de corupție care a implicat mai mulți europarlamentari, suspectați că au acționat în favoarea Qatarului și Marocului în schimbul unor sume de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău