Parlamentul European a convenit ca pașapoartele eliberate de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina și Georgia să nu fie recunoscute în UE

  • 20 Octombrie 2022 17:33
Parlamentul European a convenit ca pașapoartele eliberate de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina și Georgia să nu fie recunoscute în UE

Parlamentul European a convenit joi să nu accepte documente de călătorie emise de Rusia în zonele pe care le-a ocupat ilegal în Ucraina și Georgia.

Cu 540 de voturi pentru, 6 împotrivă și 36 de abțineri, Parlamentul European a aprobat mandatul de negociere cu Consiliul privind o propunere legislativă referitoare la refuzul de a recunoaște documentele de călătorie emise de Rusia în regiunile ucrainene ocupate și în așa-numitele teritorii separatiste din Georgia, în scopul eliberării unei vize sau la trecerea frontierelor externe ale UE.

Europarlamentarii notează că anexarea de către Rusia a Crimeei și Sevastopol, Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia din Ucraina este ilegală și că UE a condamnat decizia Rusiei de a recunoaște independența așa-numitelor regiuni separatiste Abhazia și Osetia de Sud din Georgia.

Prin urmare, statele membre ale UE și aliații din SEE nu ar trebui să mai accepte documente de călătorie emise de Rusia în aceste regiuni.

Conform propunerii, Comisia ar trebui să consulte statele membre ale UE și să întocmească o listă cu documentele de călătorie rusești care nu ar trebui să fie acceptate în viitor, spun deputații europeni.

Dreptul de a intra în UE din motive umanitare

După ce au fost de acord cu accelerarea procedurii, eurodeputații au adoptat amendamente la poziția Consiliului. Ei doresc să sublinieze dreptul tuturor de a fugi de conflictul din Ucraina și de a intra în UE din motive umanitare.

Poziția Parlamentului împuternicește, de asemenea, Comisia să adauge noi regiuni pe lista teritoriilor ocupate sau să le elimine prin intermediul unor acte delegate -care nu necesită un vot al colegislatorilor, dar la care atât Consiliul, cât și Parlamentul se pot opune-.

În acest sens, europarlamentarii solicită Comisiei să implice Parlamentul și Consiliul într-o etapă timpurie în pregătirea acestor acte delegate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău