Parlamentul European a condamnat acțiunile Rusiei întreprinse în țările din Parteneriatul Estic

  • 12 Octombrie 11:48
Parlamentul European a condamnat acțiunile Rusiei întreprinse în țările din Parteneriatul Estic

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a condamnat „participarea Rusiei' în conflictele de pe teritoriul statelor, care participă la programul Parteneriatul Estic al Uniunii Europene: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și creșterea de către Moscova a potențialului său militar în regiune și la granițele sale cu aceste țări, scrie Rador.

Aceste declarații sunt incluse în proiectul de rezoluție, care este prezentat în raportul preliminar al comisiei privind punerea în aplicare a politicii externe și de securitate a UE. RUSSIA TODAY a intrat în posesia acestui document.

„Parlamentul European... condamnă participarea directă și indirectă a Rusiei în conflictele armate, în ocuparea de teritorii și de dezvoltarea și amplasarea potențialului său militar în regiune sau la granițele cu aceste state", se specifică în proiectul de rezoluție. În același timp, documentul nu specifică cu exactitate despre ce evenimente este vorba.

De asemenea, Comisia pentru afaceri externe și-a confirmat sprijinul pentru statele membre ale Parteneriatului Estic, solicitându-le acestor țări, „în mod special celor care au optat pentru calea integrării europene” (Ucraina, Georgia și R.Moldova), să asigure respectarea libertăților fundamentale și să continue reformele necesare. Documentul mai subliniază că sprijinul oferit din partea Uniunii Europene depinde de progresele concrete înregistrate în vederea punerii în aplicare a acestor reforme.

În luna septembrie, deputații Parlamentului European au aprobat un raport în care se solicită o reconsiderare a relațiilor cu Moscova. Documentul, printre altele, propunea „să se lupte împotriva amestecului Rusiei în afacerile UE și ale țărilor din Parteneriatul Estic”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,27
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
9
Sat
6
Sun
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău