Parlamentul European a aprobat rezoluția prin care cere ca R. Moldova să primească statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Ne aflăm într-un moment istoric, care va avea urmări istorice”
-
05 Mai 2022 13:40
Republica Moldova este binevenită în Uniunea Europeană. Acesta este mesajul transmis astăzi de Parlamentul European, care a adoptat o rezoluție în favoarea Chișinăului. Deputații din toate țările membre ale Uniunii au apreciat eforturile făcute de autorități, dar și de cetățenii moldoveni, subliniind și riscurile la care este supusă Republica Moldova din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, transmite Radio Chișinău.
Parlamentul European cere ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În discursurile pe care le-au susținut, deputații Parlamentului European și-au exprimat solidaritatea față de autoritățile de la Chișinău și față de cetățenii moldoveni. Este un moment istoric, după cum spun aceștia.
Inițiatorul rezoluției, eurodeputatul român Siegfried Mureșan a declarat că este nevoie să li se ofere cetățenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputații solicită integrarea Republicii Moldova în Piața unică a Uniunii Europene.
„Cerem instituțiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenționează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniți! Noi trebuie să muncim și să facem toți pașii necesari”, a declarat Siegfried Mureșan.
Membrii Parlamentului European atenționat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană. Vicepreședinte Parlamentul European Heidi Hautala a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.
„Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situație fragilă pentru a fi capabilă să obțină în sfârșit statul de țară candidat la Uniunea Europeană. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependență energetică față de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european. Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol înghețat un adevărat pericol și acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”, a subliniat vicepreședinte Parlamentul European.
Și eurodeputatul polonez Andrzej Halicki a declarat în plenul Parlamentului European că președintele rus Putin încearcă să sperie acum Republica Moldova și cetățenii săi.
„Este un moment istoric și dramatic. Putin încearcă să sperie Republica Moldova și cetățenii săi, dar nu va reuși. Republica Moldova va fi o țară independentă și speră la o colaborare apropiată cu Uniunea Europeană. Nici măcar vorbitorii de rusă nu vor ajutor din partea Rusiei. Ei își doresc să trăiască în pace. De aceea, avem nevoie de o cooperare mai apropiată. Cuvintele nu sunt suficiente”, a menționat eurodeputatul.
Parlamentarii europeni au apreciat, de asemenea, că Republica Moldova a depus eforturi și a început reforme serioase, iar în cazul războiului din Ucraina, s-a comportat exemplar, inclusiv ajutând refugiații ucraineni.
Eurodeputatul Dragoș Tudorache, care este și raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat că Republica Moldova se confruntă acum cu mai multe crize, însă rămâne loială aspirațiilor europene.
„Mesajul politic cel mai important pe care cred eu că trebuie să-l dăm Republicii Moldova este că ei sunt cetățenii Europei Unite și noi, de aici, din Parlamentul European, recunoaștem perspectiva de a deveni cetățeni ai UE. Ne aflăm într-un moment istoric, care va avea urmări istorice. Haideți să ne asumăm o decizie politică curajoasă și decizii îndrăznețe”, a afirmat Dragoș Tudorache.
Deputații Parlamentului European au subliniat că prin comportament și prin fapte, Moldova și-a câștigat deja locul în Uniunea Europeană.