Parlamentul European a anunțat nominalizările ediției 2022 a Premiului Saharov pentru libertate de gândire. Care sunt poveștile acestora

  • 27 Septembrie 2022 13:24
Parlamentul European a anunțat nominalizările ediției 2022 a Premiului Saharov pentru libertate de gândire. Care sunt poveștile acestora

Parlamentul European a anunțat în cursul unei reuniuni a comisiilor pentru afaceri externe și pentru dezvoltare, precum și a sub-comisiei pentru drepturile omului care sunt nominalizările ediției 2022 a Premiului Saharov pentru libertate de gândire.

Potrivit unei informări, instituția legislativă europeană acordă în fiecare an acest premiu pentru a onora personalități și organizații excepționale care apără drepturile omului și libertățile fundamentale, scrie Calea Europeană.

Nominalizările pot fi făcute de grupuri politice sau de grupuri de cel puțin 40 de eurodeputați. Cele de anul acesta sunt:

Curajosul popor ucrainean reprezentat de președintele Volodimir Zelenski a fost nominalizat de Partidul Popular European. Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieți pierdute, orașe și sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-și apăra căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene, se arată în nominalizare.

Social democrații (S&D) și Renew Europe au nominalizat poporul din Ucraina, subliniind rolul fiecărei persoane, al reprezentanților societății civile, al instituțiilor statului și autorităților publice. Nominalizarea menționează, printre altele, serviciile de urgență ale Ucrainei; pe Yulia Pajevska, fondatoarea unității de evacuare medicală Îngerii lui Taira; pe activista pentru drepturile omului Oleksandra Matviciuc; Mișcarea pentru Rezistență Civilă Flamura Galbenă; și pe Ivan Fedorov, fostul primar al orașului ucrainean Melitopol.

Grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR) l-a nominalizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski care întruchipează curajul poporului ucrainean, amintind îndrăzneala, rezistența și devotamentul acestuia față de poporul său și față de valorile europene.

Sônia Guajajara, nominalizată de grupul Verzilor/ALE este o activistă pentru mediu și pentru drepturile populației indigene din Brazilia. Ca lider al unei alianțe a populațiilor native, ea lucrează pentru protejarea drepturilor popoarelor indigene de a-și stăpâni pământurile. Activismul ei a adus-o în conflict cu autoritățile statului brazilian și cu lobby-uri puternice agricole și miniere care doresc să preia controlul asupra teritoriilor indigene.

Comisia adevărului din Columbia, nominalizată de Stânga/GUE-NGL, este o instituție creată în cadrul acordului de pace din 2016 pentru încheierea războiului civil columbian. Aceasta urmărește stabilirea faptelor legate de încălcările drepturilor omului din timpul conflictului și pledează pentru drepturile milioanelor de victime. Nominalizarea aduce un omagiu victimelor războiului civil și este descrisă ca un prilej de a sprijini procesul de pace. Sunt menționate nume ca Francisco de Roux, Alejandro Valencia Villa, Marta Ruiz Naranjo, Alfredo Molano Bravo (postmortem), Alejandro Castillejo, Saúl Alonso Franco, Lucía Victoria González, Patricia Tobón Yagarí, Alejandra Miller, Leyner Palacios, Ángela Salazar Murillo (postmortem) și Carlos Martin Beristain.

Shireen Abu Akleh, nominalizată de Grace O’Sullivan și de alți 42 de eurodeputați, a fost o jurnalistă americano-palestiniană ce a lucrat timp de 25 de ani pentru canalul de știri Al Jazeera. A fost unul dintre cei mai importanți reporteri din lumea arabă, binecunoscută pentru relatările cu privire la conflictul din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate. Pe 11 mai 2022 a fost împușcată în timp ce transmitea din timpul unui raid al forțelor armate israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania.

Julian Assange, unul dintre activiștii din spatele asociației WikiLeaks, a fost nominalizat de Sabrina Pignedoli și de alți 40 de eurodeputați. Acesta a furnizat unor ziare de renume mondial documente cu privire la crime de război, detenții arbitrare, încălcări ale drepturilor omului și tortură. A fost ținut în închisoare în Regatul Unit și este în prezent supus unei proceduri de extrădare către Statele Unite unde va fi judecat pentru acuzații de spionaj și folosire abuzivă a computerelor.

Conform calendarului, la 13 octombrie comisiile pentru afaceri externe și pentru dezvoltare vor anunța care sunt cei trei finaliști, urmând ca, la o săptămână distanță, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice să alegă câștigătorul.

Ceremonia de acordare a Premierului Saharov va avea loc la 14 decembrie, în cadrul unei sesiuni plenare ce se va desfășura la Strasbourg.

Premiul anual Saharov pentru libertate de gândire este acordat începând cu 1988 persoanelor și organizațiilor care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului și dizidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 de euro.

Anul trecut premiul a fost acordat liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, pentru lupta acestuia contra corupției și abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău