Parlamentul European a adoptat rezoluția care susține aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

  • 18 Octombrie 2022 14:27
Parlamentul European a adoptat rezoluția care susține aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marți o rezoluție nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen, scrie Agerpres.

Rezoluția, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra și 43 de abțineri, eurodeputații susțin că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Constatând că spațiul Schengen este "una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene", eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare.

Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a Uniunii Europene.

Pentru extinderea spațiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale blocului comunitar european (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Parlamentul European a cerut constant ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19 și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație.

Dezbaterea pe acest subiect a avut loc tot la Strasbourg, în sesiunea plenară din 3-6 octombrie, când majoritatea eurodeputaților au cerut statelor membre să recunoască faptul că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile Schengen și că ar trebui admise în spațiul european de liberă circulație cât mai curând posibil.

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obțină unanimitatea cu privire la aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen.

De partea sa, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a reamintit că cele două țări au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, lucru recunoscut încă din 2011. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău