Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru 2019. Marea Britanie și-a menținut contribuția în pofida Brexitului

  • 12 Decembrie 2018 19:33
Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru 2019. Marea Britanie și-a menținut contribuția în pofida Brexitului

Parlamentul European a adoptat miercuri bugetul pe 2019 al Uniunii Europene, punctul final al unor negocieri de sfârșit de an dificile și care au necesitat o nouă propunere a Comisiei Europene după un blocaj între eurodeputați și statele membre, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Bugetul pe 2019, an pentru care Marea Britanie a acceptat să-și mențină contribuția în pofida Brexit-ului, prevede o sumă totală de 165,8 miliarde de euro la capitolul angajamente (sume prevăzute pentru programe ce se pot întinde pe mai mult de un an) și de 148,2 miliarde de euro la capitolul plăți (sume cheltuite efectiv).

Pentru ca Uniunea să poată răspunde unor situații neprevăzute, bugetul include o sumă de 1,3 miliarde de euro.

Comisia Europeană a trebuit să prezinte un nou proiect de buget la sfârșitul lunii noiembrie, după eșecul negocierilor între eurodeputați și statele membre.

Principalul punct de blocaj a vizat dorința Parlamentul European de a putea utiliza în 2019 credite ce au fost prevăzute, dar nu au fost folosite în 2017, pentru programul european de cercetare 'Horizon 2020'.

Președintele Comisiei pentru buget a PE, Jean Arthuis, a salutat faptul că bugetul aprobat răspunde 'la două mari priorități': cercetarea, pentru care au fost prevăzute 150 milioane de euro suplimentare (+11% față de 2018) și programul Erasmus, cu o suplimentare de 240 milioane de euro.

La rândul său, Consiliul UE a apreciat 'un buget solid', care 'va ajuta la gestionarea eficientă a migrației, va veni în sprijinul cercetătorilor și al tinerilor, și va susține creșterea economică în Europa', după cum a declarat ministrul de finanțe austriac, Hartwig Loeger, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului.

În noul buget, fondurile destinate gestionării migrației au crescut cu aproape 60% față de 2018, ajungând la 1,1 miliarde de euro.

Bugetele anuale ale Uniunii Europene se înscriu în cadrul financiar multianual de 7 ani (2014-2020 în cazul de față), care stabilește plafoane maximale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău