Parlamentul a votat în prima lectură un proiect privind automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană

  • 20 Iulie 2018 15:27
Parlamentul a votat în prima lectură un proiect privind automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană

Parlamentul a votat în prima lectură vineri, 20 iulie, proiectul legii care reglementează modul în care vor fi înregistrate automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană pentru a li se permite dreptul de circulație peste hotare.

Subiectul a provocat dezbateri, iar deputații liberali consideră că înțelegerea cu Tiraspolul pe marginea acestui subiect este în detrimentul Republicii Moldova.

Automobilele înregistrate în regiunea transnistreană pot fi înmatriculate la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, care vor fi deschise la Tiraspol și Râbnița. Acest lucru le va permite să circule și peste hotare. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Bucătaru.

Însă, potrivit proiectului, vor putea beneficia de acest drept doar șoferii care dețin acte de identitate moldovenești sau ale altui stat recunoscut internațional. Adică, cetățenii care au doar acte eliberate de autoritățile nerecunoscute nu-și vor putea înmatricula automobilele.

Deputații liberali atenționează, însă, că astfel, Chișinăul a cedat prea ușor în negocierile cu Tiraspolul, iar semnarea acestei decizii protocolare dezavantajează Republica Moldova. Deputatul PL, Roman Boțan.

Pe de altă parte, liderul comunist, Vladimir Voronin, consideră că legea este un pas în procesul de reglementare transnistreană.

Amintim că la începutul acestui an, Chișinăul și Tiraspol au semnat decizia protocolară prin care va fi permis accesul în traficul internațional al automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului. Chișinăul califică decizia drept un succes în negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean, în timp ce unii experți sunt de părere că autoritățile fac prea multe cedări în fața Tiraspolului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău