Parlamentul din Kazahstan a retras privilegiile acordate fostului președinte Nursultan Nazarbaev

  • 13 Ianuarie 17:49
Parlamentul din Kazahstan a retras privilegiile acordate fostului președinte Nursultan Nazarbaev

Kazahstanul a abrogat vineri o lege care le conferea o autoritate considerabilă fostului președinte Nursultan Nazarbaev și familiei sale, care au condus timp de trei decenii cea mai mare țară din Asia Centrală, epilog al unui proces legislativ și politic pentru a înlătura clanul său de la putere, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În cadrul unei sesiuni comune a camerelor parlamentului, deputații au adoptat (…) legea privind ‘anularea legii constituționale (…) în legătură cu primul președinte al Republicii Kazanstan'”, a transmis Kazinform, agenția de presă oficială, scrie G4Media.

În baza unei legi privind ‘primul președinte’ adoptată în 2000, Nazarbaev beneficia de prerogative politice importante, iar familia sa, care controlează mari părți din economie, de imunitate judiciară.

Printre altele, fostul președinte omnipotent, cunoscut pentru cultul personalității, a fost lăsat fără titlul onorific de ‘lider al națiunii’, la câteva luni după ce capitala redenumită Nursultan în onoarea sa a revenit în septembrie 2022 la denumirea precedentă, Astana.

Miercuri, Curtea Constituțională a invalidat această lege în urma unui referendum de aprobare a acesteia în iunie 2022, cu scopul de a încheia cu epoca Nazarbaev în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi.

După demisia sa neașteptată din martie 2019, Nazarbaev, declarat ‘erou al poporului’, a continuat să joace un rol important, prin apropiații săi.

Abrogarea acestei legi ar fi fost de neconceput în urmă cu un an, însă tulburările din ianuarie 2022, când protestele pașnice împotriva scumpirii carburanților au degenerat în confruntări între forțele de ordine și civili, făcând 238 de morți, au transformat peisajul politic.

Nazarbaev a fost acuzat de manifestanți că s-a îmbogățit extrem de mult, împreună cu clanul său, în detrimentul populației, care se confruntă cu dificultăți economice tot mai mari.

Ca răspuns la această criză, președintele actual, Kassîm-Jomart Tokaev, considerat mult timp drept un acolit al lui Nazarbaev, l-a criticat pe fostul său mentor și a cerut să se renunțe la regimul ‘super-prezidențial’.

În ultimele luni, mai mulți apropiați ai fostului președinte, în prezent în vârstă de 82 de ani, au fost înlăturați din posturi de răspundere.

Un apropiat al lui Nazarbaev, fostul premier și șef al serviciilor secrete Karim Massimov este vizat de un proces pentru înaltă trădare, acuzat că a organizat tulburările din ianuarie anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
1
Sat
-1
Sun
-3
Mon
-3
Tue
-1
Arhivă Radio Chișinău