Parlamentul de la Kiev a adoptat Legea privind funcționarea limbii de stat

  • 25 Aprilie 2019 12:35
Parlamentul de la Kiev a adoptat Legea privind funcționarea limbii de stat

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi, în lectură finală, Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, documentul fiind susținut de 278 de deputați, care au examinat, în ultimele luni, peste 2.000 de amendamente.

"Legea noastră nu umilește în niciun fel minoritățile naționale. Vom face tot posibilul pentru ca toți cetățenii să se simtă acasă. Am luat în considerare majoritatea amendamentelor depuse de deputați și am amânat cu trei ani introducerea răspunderii administrative pentru încălcarea legii. În tot acest timp, în toate regiunile țării, vor fi create centre de studiere a limbii ucrainene. Această lege introduce limba ucraineană în armată, dar nu instituie și pedepse pentru faptul că cineva din armată, de exemplu, nu va putea să vorbească imediat în limba ucraineană. Militarii ucraineni vor să comunice în ucraineană și deja fac acest lucru" - a declarat, de la trubuna Parlamentului ucrainean, deputatul Mikola Kniajițki, șeful comisiei parlamentare care a promovat legea respectivă.

Legea adoptată de Parlamentul de la Kiev vizează reglementarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat în viața publică, însă nu se va răsfrânge asupra comunicării private și nici asupra slujbelor religioase. Documentul va reglementa utilizarea limbii ucrainene în activitățile desfășurate de autoritățile de stat, autoritățile din peninsula Crimeea, anexată de Rusia, administrațiile locale din Ucraina, întreprinderile de stat și municipale, instituții și organizații, precum și alte entități comerciale deținute de stat.

De asemenea, legea prevede utilizarea limbii ucrainene în sferele publice după cum urmează: în educație și știință, în cultură, în emisiunile de televiziune și radio, în presa scrisă, în editarea și distribuția cărților, în domeniul sistemelor informatice electronice, în serviciile pentru relații cu clienți, în domeniul sportului, telecomunicațiilor și serviciilor poștale, serviciilor juridice, sănătății, transportului, în stabilirea toponimelor, în publicitate, la tipărirea indicatoarelor, în activitățile asociațiilor obștești, în cele ale partidelor politice și ale entităților comerciale deținute în proprietate privată care au drept scop furnizarea de informații despre produsele și serviciile lor.

Documentul adoptat joi de Parlamentul de la Kiev mai prevede definirea standardelor limbii de stat și a procedurii de protejare a acesteia. În plus, potrivit agenției UNIAN, legea stabilește categoriile de cetățeni care sunt obligați să cunoască limba de stat și să o folosească în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu: conducerea statului, deputații, judecătorii, procurorii, angajați Băncii Naționale a Ucrainei, ofițerii care se află în serviciul militar pe bază de contract, cadrele didactice, medicii din instituțiile publice de sănătate. Legea prevede că fiecare cetățean al Ucrainei este obligat să cunoască limba de stat ca limbă a cetățeniei sale.

În plus, documentul prevede că statul își asumă să organizeze cursuri de limbă ucraineană pentru adulți și, totodată, oferă posibilitatea de a învăța în mod liber limba de stat în cazul acelor cetățeni ai Ucrainei care nu au avut o astfel de ocazie. De asemenea, legea menționează că documentele care dovedesc identitatea unui cetățean al Ucrainei sunt redactate în limba de stat, însă cei ale căror limbă maternă nu este ucraineana au dreptul să-și transcrie numele și prenumele conform specificului lor național.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău