Parlamentul de la Kiev a adoptat Legea privind funcţionarea limbii de stat

  • 25 Aprilie 2019 12:35
Parlamentul de la Kiev a adoptat Legea privind funcţionarea limbii de stat

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joi, în lectură finală, Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, documentul fiind susţinut de 278 de deputați, care au examinat, în ultimele luni, peste 2.000 de amendamente.

"Legea noastră nu umileşte în niciun fel minoritățile naționale. Vom face tot posibilul pentru ca toți cetățenii să se simtă acasă. Am luat în considerare majoritatea amendamentelor depuse de deputați şi am amânat cu trei ani introducerea răspunderii administrative pentru încălcarea legii. În tot acest timp, în toate regiunile ţării, vor fi create centre de studiere a limbii ucrainene. Această lege introduce limba ucraineană în armată, dar nu instituie şi pedepse pentru faptul că cineva din armată, de exemplu, nu va putea să vorbească imediat în limba ucraineană. Militarii ucraineni vor să comunice în ucraineană şi deja fac acest lucru" - a declarat, de la trubuna Parlamentului ucrainean, deputatul Mikola Kniajiţki, șeful comisiei parlamentare care a promovat legea respectivă.

Legea adoptată de Parlamentul de la Kiev vizează reglementarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat în viaţa publică, însă nu se va răsfrânge asupra comunicării private şi nici asupra slujbelor religioase. Documentul va reglementa utilizarea limbii ucrainene în activitățile desfăşurate de autoritățile de stat, autoritățile din peninsula Crimeea, anexată de Rusia, administraţiile locale din Ucraina, întreprinderile de stat și municipale, instituții și organizații, precum şi alte entități comerciale deținute de stat.

De asemenea, legea prevede utilizarea limbii ucrainene în sferele publice după cum urmează: în educație și știință, în cultură, în emisiunile de televiziune și radio, în presa scrisă, în editarea şi distribuţia cărților, în domeniul sistemelor informatice electronice, în serviciile pentru relaţii cu clienți, în domeniul sportului, telecomunicațiilor și serviciilor poștale, serviciilor juridice, sănătății, transportului, în stabilirea toponimelor, în publicitate, la tipărirea indicatoarelor, în activitățile asociațiilor obștești, în cele ale partidelor politice şi ale entităților comerciale deținute în proprietate privată care au drept scop furnizarea de informații despre produsele și serviciile lor.

Documentul adoptat joi de Parlamentul de la Kiev mai prevede definirea standardelor limbii de stat și a procedurii de protejare a acesteia. În plus, potrivit agenţiei UNIAN, legea stabileşte categoriile de cetăţeni care sunt obligaţi să cunoască limba de stat și să o folosească în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu: conducerea statului, deputații, judecătorii, procurorii, angajați Băncii Naționale a Ucrainei, ofițerii care se află în serviciul militar pe bază de contract, cadrele didactice, medicii din instituțiile publice de sănătate. Legea prevede că fiecare cetățean al Ucrainei este obligat să cunoască limba de stat ca limbă a cetățeniei sale.

În plus, documentul prevede că statul îşi asumă să organizeze cursuri de limbă ucraineană pentru adulți și, totodată, oferă posibilitatea de a învăța în mod liber limba de stat în cazul acelor cetățeni ai Ucrainei care nu au avut o astfel de ocazie. De asemenea, legea menţionează că documentele care dovedesc identitatea unui cetățean al Ucrainei sunt redactate în limba de stat, însă cei ale căror limbă maternă nu este ucraineana au dreptul să-şi transcrie numele și prenumele conform specificului lor național.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
1,36 °C
nori împrăștiați
Umiditate:80 %
Vint:5,1 m/s
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
5 °C
Sat
5 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău